Laat u niet opstoken door Greenpeace: het gaat goed met de ijsbeer

22 maart 2013Leestijd: 2 minuten

‘Japan is door een inferno getroffen’ en ‘de ijsbeer wordt bedreigd met uitsterven’. Het zijn onware berichten van Greenpeace. Trap er niet in.

Het milieudebat kent een kloof tussen perceptie en realiteit.

Gereguleerde jacht

Zo menen tallozen dat het door de opwarming van de aarde (die, nu we het er toch over hebben, al zeventien jaar absent is) heel slecht gaat met de ijsbeer. Het tegendeel is waar, schrijft de Canadese zoöloog Susan Crockford, die het beest in kwestie al 35 jaar bestudeert, in haar recente rapport Ten good reasons not to worry about the polar bear . In 1966 waren er nog maar 10.000, tegenwoordig op zijn minst 25.000.

Dat de witte mascotte zich senang voelt (op één subpopulatie na – die in de Western Hudson Bay) heeft overigens weinig met de temperatuur te maken en alles met het feit dat veertig jaar geleden de jacht is gereguleerd.

Fukushima

Dat het slecht gaat met de ijsbeer, is maar een van de vele milieumisverstanden. Een andere is dat Japanners door de straling die uit de overstroomde kernreactoren van Fukushima is ontsnapt, bij bosjes aan kanker sterven. Het is niet waar, concludeerde een groep experts onder de vleugels van de Wereldgezondheidsraad eind februari.

Er is veel minder straling vrijgekomen dan wordt beweerd en geschreven. De massale evacuatie was slechter voor de volksgezondheid. Met andere woorden: groeperingen met een blinde haat tegen kernenergie hebben gesuggereerd dat Japan door een nucleair inferno is getroffen, maar de gevolgen vallen mee.

Opgestookt

De lijst is lang. Elektrische auto’s zouden beter zijn voor het milieu dan auto’s op benzine of diesel, groene stroom baat de natuur, onze steden kennen meer luchtvervuiling dan vroeger, genetische manipulatie is een bedreiging voor de biodiversiteit, windmolens en zonnecellen kunnen op eigen kracht concurreren, schaliegas is niet duurzaam.

Het is allemaal te weerleggen, maar een niet onaanzienlijk deel van de bevolking gelooft het, opgestookt door Greenpeace cum suis. Die daarbij – het moet gezegd – niet zelden vrij baan krijgen van de media. Zelfs een icoon als Sir David Attenborough zei onlangs nog in een wereldwijd uitgezonden BBC-serie dat de ijsbeer uitsterft door toedoen van de mens.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.