Obama’s beloftes in zeven State of the Unions

12 januari 2016Leestijd: 3 minuten

Dinsdagavond geeft de Amerikaanse president Barack Obama zijn laatste State of the Union. In de jaarlijkse toespraak presenteert de president traditioneel zijn plannen voor het komende jaar. Elsevier.nl neemt Obama’s vijf belangrijkste beloftes uit zijn voorgaande toespraken onder de loep.

De acht jaren van Obama in het Witte Huis waren – met een vijandig Congres –  bepaald niet makkelijk. Uit onderzoek van de website Politifactblijkt dat 45 procent van de plannen die Obama presenteerde in zijn State of the Union-speeches volledig werden ingelost.

1. ObamaCare

More than nine million Americans have signed up for private health insurance or Medicaid coverage (2014)

Misschien wel Obama’s belangrijkste plan: iedere Amerikaan het recht geven op zorgverzekering, beter bekend als ObamaCare. In 2010 werd het voorstel een formele wet, in 2013 konden mensen zich daadwerkelijk ook inschrijven voor de universele zorgverzekering. Het plan werd gehekeld en belachelijk gemaakt door de Republikeinen, maar bleef overeind.

2. Terugtrekken uit Afghanistan en Irak

America’s commitment has been kept; the Iraq War is coming to an end (2011)

Slechts deels ingelost. In 2011 vertrokken de laatste strijdkrachten uit Irak, terwijl in 2014 al meer dan 60.000 soldaten waren teruggehaald uit Afghanistan. Echter, na de opkomst van Islamitische Staat (IS) in Irak, hebben de Amerikanen weer een grotere militaire rol opgeëist in het gebied.

3. Werkloosheid verminderen

Over the past five years, our businesses have created more than 11 million new jobs (2015)

In zijn voorgaande State of the Union blies Obama hoog van de toren over het aantal banen dat in de afgelopen vijf jaar was gecreëerd: meer dan elf miljoen. Tegelijkertijd verlengde hij financiële voordelen voor werklozen, waarover zij ook minder belasting hoefden te betalen.

4. Schone energie?

We believed we could reduce our dependence on foreign oil and protect our planet. And today, America is number one in gas and oil (2015)

Het terugdringen van fossiele brandstoffen en overgaan op duurzame energie lukte onder Obama maar mondjesmaat. China werd de grootste opwekker van windenergie, de Verenigde Staten haalden in de praktijk vooral meer gas en olie uit eigen bodem.

5. Guantánamo Bay sluiten

This needs to be the year Congress lifts the remaining restrictions on detainee transfers and we close the prison at Guantanamo Bay (2014)

Was 2014 het jaar? Nee, Barack Obama slaagde er niet in om de beruchte gevangenis te sluiten, een punt waar hij zich wel meermaals hard voor maakte. Al in 2009 gaf hij zijn personeel de opdracht om het Cubaanse detentiecentrum te sluiten en de gevangenen over te laten plaatsen. Bijna niemand wilde meewerken aan het plan.

En nu zijn laatste

Dinsdagavond mag Obama voor de laatste maal het Congres toespreken. Het Witte Huis maakte al bekend dat de toespraak niet zoals gebruikelijk zal zijn. Obama zal meer over zichzelf praten, minder over verzoeken aan het Congres. In november zal immers een nieuwe president worden gekozen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.