Mengt Michael Bloomberg zich in Amerikaanse verkiezingsrace?

23 januari 2016Leestijd: 2 minuten
''

Michael Bloomberg, miljardair en ex-burgemeester van New York, overweegt zich als onafhankelijke kandidaat te mengen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij heeft zijn naaste medewerkers opdracht gegeven om plannen te maken voor een kandidaat naast die van de Democratische en Republikeinse kandidaten.

Dat meldt The New York Times op basis van anonieme bronnen rond de miljardair. Bloomberg (73) zou er uit eigen zak een miljard dollar voor overhebben.

Kansrijk

Het totale vermogen van Bloomberg wordt geschat op zo’n 36,5 miljard dollar. Hij speelde in het verleden vaker met de gedachte om zich als onafhankelijke kandidaat op te werpen. Hij zag daar steeds van af omdat hij zijn kansen te klein achtte. In een campagne met de Democratische Hillary Clinton en de Republikeinse Donald Trump vindt hij zichzelf echter kansrijk.

Bloomberg zou een nieuwe peiling willen laten uitvoeren in New Hampshire, waar 9 februari de voorverkiezingen worden gehouden. Daaruit moet blijken of hij echt kans maakt. Bloomberg is in het verleden lid geweest van zowel van de Democratische als de Republikeinse partij.

Links

De zakenman zelf wil geen commentaar geven over een mogelijke kandidatuur, en bronnen om hem heen spreken alleen anoniem. Volgens die bronnen wordt hij steeds gefrustreerder over hoe de verkiezingsrace tot nu toe verloopt. Vooral het feit dat Clinton, in de race met Bernie Sanders, een slag naar links heeft gemaakt, zou Bloomberg tegen de borst stuiten.

De tijd dringt wel: Bloomberg zou begin maart een beslissing moeten nemen over zijn onafhankelijke kandidatuur, als hij nog op alle stembiljetten in alle vijftig staten wil komen te staan. Nog nooit eerder koos de Amerikaanse bevolking een onafhankelijke kandidaat in het Witte Huis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.