Migratie: SPD-minister opent aanval op Merkels partij

02 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

CSU en CDU hebben intussen hun meningsverschil – en wederzijdse ergernissen – over de Duitse migratiecrisis bijgelegd. Maar coalitiepartner SPD blijft zich met hand en tand verzetten tegen de transitzones aan de grens.

Meer dan vijf uur hebben Merkel, CSU-chef Horst Seehofer en SPD-vicekanselier Sigmar Gabriel koortsachtig gezocht naar een compromis voor de migratieproblematiek, maar dichterbij een oplossing is de coalitie niet gekomen, schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel op de website.

Opvangcentra

Heiko Maas, de sociaaldemocratische minister van Justitie, benadrukt het nog maar eens: zijn partij wil geen transitzones, want die gaan volgens hem te veel op ‘gevangenissen’ en ‘detentiecentra’ lijken. De SPD wil in plaats van transitzones decentrale registratie- en opvangcentra (Einreisezentren). Merkels partij heeft dat maar te accepteren, volgens Maas.

Vanwege de grote toestroom van al die migranten en vluchtelingen is het zaak dat de hulp wordt geconcentreerd, en een en ander ‘ordentelijk’ verloopt. ‘Onze positie is helder en onveranderlijk. Dit soort “gevangenissen” zullen de problemen aan de Duitse grenzen eerder doen toenemen dan oplossen,’ zegt hij, meldt bijvoorbeeld Zeit Online.

Asiel

Maar vooral de CSU wil hier niets van weten. Joachim Herrmann, de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, zegt dat de SPD maar gewoon heeft in te stemmen met het transitzone-plan. De transitzones moeten migranten die geen kans maken op asiel al aan de grens tegenhouden en sneller uitzetten.

Dat deze zones nu worden weggezet als detentiecentra, is toch zeker niet serieus te nemen, vindt Herrmann. Donderdag is er nieuw overleg over de migrantenproblematiek.

Ultimatum

Gisteren bleek dat Merkel en Seehofer het erover eens zijn geworden dat beheersing en het in goede banen leiden van de migratiestroom het belangrijkst is. Seehofer hoopte dat het overleg een concreet resultaat zou opleveren wat betreft het beperken van de toestroom, maar dat is er niet gekomen.

Seehofer, naast CSU-voorzitter ook premier van de zuidelijke deelstaat Beieren – waar het merendeel van de migranten Duitsland binnenkomt – zette eerder de crisis op scherp door met een ultimatum te komen. Vóór (afgelopen) zondag moest Merkels opendeurbeleid worden aangepast, anders zouden er andere opties op tafel komen, was zijn dreigende taal.

De toestroom van migranten moet hoe dan ook worden begrensd, want zo kan het niet langer.

De kou tussen het CDU en de CSU is nu voorlopig uit de lucht, al blijft Merkel bij haar standpunt dat migranten in nood worden geholpen. Ze blijft overtuigd dat Duitsland het aankan.