‘Strijd CSU en CDU over migratie bedreigt Duitse coalitie’

30 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel (SPD) heeft genoeg van de ruzie tussen CSU en CDU over de aanpak van de migratiecrisis. De sociaaldemocraat wijst de twee partijen op hun verantwoordelijkheid en dringt aan op uitvoering van de afgesproken maatregelen.

De vicekanselier heeft scherpe kritiek op de strijd tussen CSU-politicus Horst Seehofer en CDU-leider (en bondskanselier) Angela Merkel.

Uitdaging

‘Deze vorm van onderlinge chantage is gewoon onverantwoord en ook onwaardig,’ zegt hij tegen het Duitse Spiegel Online. ‘Gezien de grote uitdaging waar ons land voor staat – de enorme toestroom van al die vluchtelingen – bedreigt dit geschil tussen CDU en (de Beierse zusterpartij) CSU nu de levensvatbaarheid van de regering. Terwijl de grootste regeringspartij ruziet, neemt de angst van de Duitsers toe dat wij het helemaal niet aankunnen.’

De sociaaldemocraat verwijst hierbij naar Merkels omstreden uitspraak ‘Wir schaffen das‘. ‘Hoe langer deze strijd aanhoudt, hoe meer mensen zich van de politiek afwenden.’ Rechts-extremisten zullen daardoor meer aanhangers krijgen, waarschuwt Gabriel.

Beierse eisen

Seehofer, CSU-chef en minister-president van de machtige deelstaat Beieren, gaf Merkel dinsdag een ultimatum: als zij vóór zondag (Allerheiligen) haar opendeurbeleid niet verandert, dan gaan we eens bekijken welke opties we hebben, sprak hij dreigend.

Hij eist dat Merkel luistert naar de Beierse eisen, dat de toestroom van migranten en vluchtelingen moet worden begrensd. Welke maatregelen Seehofer precies voor ogen heeft, liet hij in het midden. In een interview met de Passauer Neue Presse zei hij ook dat de Oostenrijkers met hun gedrag de relatie met zijn buren onder druk zet.

Merkel is niet van plan zich iets van de eis aan te trekken. Van een onmiddellijke koerswijziging kan geen sprake zijn, zegt zij. ‘Dit moet in stapjes gebeuren.’

Ondanks eerder gemaakte afspraken stuurt het land nog steeds duizenden migranten naar de grens met Beieren. Ook Berlijn vindt ‘de Oostenrijkse aanpak’ niet in orde.

Intussen werpt het Alpenland ‘technische barrières’ en ‘speciale constructies’ op om de migrantenstroom te beteugelen. Een hek dus, in navolging van het door ‘Brussel’ veelvuldig bekritiseerde Hongarije.