CDU en CSU leggen geschillen bij over migratiecrisis

01 november 2015Leestijd: 2 minuten
Migranten in Duitsland. Foto:EPA

Bondskanselier Angela Merkel en minister-president Horst Seehofer van de deelstaat Beieren hebben hun meningsverschil over de migratiecrisis bijgelegd. De twee hebben afspraken gemaakt over wat ze samen naar voren brengen.

Regeringspartijen CDU, CSU en SPD kwamen zondag bij elkaar voor een crisisoverleg. Het gezamenlijke overleg werd na twee uur afgebroken, maar Seehofer en Merkel spraken verder.

Toestroom

Merkel en Seehofer zijn het erover eens geworden dat beheersing en het in goede banen van de migratiestroom het belangrijkst is. Seehofer hoopte dat het overleg een concreet resultaat zou opleveren wat betreft het beperken van de toestroom, maar dat is er niet gekomen.

Wel hebben Merkel en Seehofer hun grootste meningsverschillen uitgesproken en hebben zij hun conflicten bijgelegd. Donderdag komen de twee weer bijeen en dan voegt ook SPD-vicekanselier Sigmar Gabriel zich weer bij het overleg.

Gezinshereniging

Merkel blijft bij haar standpunt dat migranten in nood worden geholpen en zij is ervan overtuigd dat Duitsland het aankan. Wel zou de mogelijkheid voor gezinshereniging voor migranten worden beperkt

Ook de transitzones, waar CDU en CSU het eerder over eens werden maar waar SPD geen heil in ziet, komen er. Deze zones moeten migranten die geen kans maken op asiel al aan de grens tegenhouden en sneller uitzetten.

De partijen zijn het ook eens geworden over een nauwere samenwerking tussen Duitse en Oostenrijkse autoriteiten. In een nieuw centrum moeten de Oostenrijkse en Duitse agenten gaan samenwerken om de situatie aan de grens beter onder controle te krijgen, meldt Bild.