Kritiek op migrantenbeleid zwelt aan in Merkels eigen CDU

14 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft naar eigen zeggen haar hart laten spreken met het toelaten van al die duizenden migranten, maar moet haar beleid steeds meer bekopen met kritiek. Ook uit eigen gelederen.

De CDU-fractie in de Bondsdag – de Duitse Tweede Kamer – kwam dinsdag in Berlijn bijeen. De gemoederen liepen hoog op.

In het urenlange debat, waarbij ook Merkel zelf aanwezig was, eisten diverse CDU-politici dat de Duitse regering zich harder opstelt, en met uitgebreide grenscontroles komt. Het is een duidelijke trend: de kritiek zwelt niet alleen aan in oppositiekringen of de Beierse zusterpartij CSU, maar nu ook uit haar eigen partij.

Gevolgen

De schatting is dat eenvijfde van de CDU/CSU-volksvertegenwoordigers een dergelijke mening is toegedaan. ‘We durven de witte vlag niet te hijsen,’ sprak bijvoorbeeld parlementslid Clemens Binninger. Het terugsturen van migranten naar Oostenrijk – een eis van verschillende CDU-afgevaardigden, wees Merkel resoluut van de hand.

Als Duitsland als grootste EU-land daarmee begint, is het einde zoek, pareerde de bondskanselier. Dat heeft namelijk ook ‘noodlottige gevolgen’ voor alle landen op de Balkan-route als Servië en Macedonië, want dan gaan ook Oostenrijk en Hongarije hetzelfde doen.

Maar toen zij de retorische vraag opwierp –  ‘moeten we de vluchtelingen dan maar terugsturen?’ – klonk er applaus, schrijft Die Welt. Diverse aanwezigen tijdens de ‘gedenkwaardige’ bijeenkomst antwoordden met een spontaan ‘Ja!’.

Miljoen

Wir schaffen das‘ – dit kunnen we, zei Merkel eerder. Duitsland is volgens haar welvarend en krachtig genoeg om de enorme migrantenstroom, die zij zelf op gang bracht, het hoofd te bieden.

Maar intussen gelooft tweederde van de Duitse bevolking dat niet meer. En meer dan de helft (zo’n 56 procent) vindt dat het aantal asielzoekers dat naar Duitsland komt te hoog is. Niemand kan echt een getal noemen, maar er zijn schattingen dat de grens van een miljoen wel eens kan worden overschreden dit jaar.

De top van de christendemocratische partij houdt de rijen gesloten. Vicevoorzitter Thomas Strobl staat volledig achter de kanselier. We kunnen het toch gewoon over deze zaak hebben, zonder dat we meteen haar positie ter discussie stellen,’ zegt hij.