Libische islamisten dreigen meer migranten naar Europa te sturen

03 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Libië dreigt honderdduizenden extra migranten naar Europa te sturen als Brussel geen officiële erkenning geeft aan de nieuwe zelfuitgeroepen islamistische regering. Het massale aantal dat vanuit Libië de Middellandse Zee oversteekt zou daarmee nog groter worden.

Dat zegt Jamal Zubia, een woordvoerder van de islamisten in een interview met de Britse krant The Telegraph. Bij gebrek aan erkenning, zou de ‘regering’ bootjes huren om nog meer migranten deze kant op te sturen, zo luidt het dreigement.

Miljoenen

Libië verkeert in verdeeldheid: het land heeft twee regeringen. Een daarvan wordt internationaal erkend maar heeft alleen het oosten van het land in handen, en de Libische Dageraad, een alliantie van islamisten, die in de hoofdstad Tripoli gevestigd is. De twee strijden regelmatig met elkaar. De islamisten worden door de Europese Unie niet erkend als officiële regering.

Libië geldt als doorvoerland voor migranten uit de Sub-Sahara. Vorig jaar zouden zo’n 170.000 migranten vanuit Libië per boot naar Italië zijn gereisd. Vooral sinds de val van Muammar al-Khadaffi in 2011, zijn de aantallen die Libië binnenkomen om verder te reizen enorm. Maandag bleek oktober een recordmaand voor migranten die via de Middellandse Zee naar Europa reizen: toen kwamen 218.394 via deze route de Europese Unie binnen.

Volgens Zubia geven de islamisten momenteel ‘miljoenen’ uit om migranten ervan te weerhouden de Middellandse Zee over te steken, door ze onder meer in detentiecentra vast te houden en ze daarna te repatriëren. Libië zou zo’n 112 miljoen euro uitgeven aan het buiten houden van migranten.

Zwart

Wanneer Europa onze regering niet erkent, zullen wij dit beleid omdraaien, zegt Zubia. ‘Als ik eerlijk ben, heb ik onze regering al vaak geadviseerd dat we gewoon bootjes moeten huren om ze naar Europa te sturen. Wij beschermen de grenzen van Europa, maar Europa wil ons niet erkennen. Dus waarom zouden wij de migranten ervan weerhouden daarheen te gaan?’

Zubia geeft toe dat zijn ultimatum lijkt op een uitspraak van Khadaffi uit 2005: hij dreigde toen Europa ‘zwart te doen kleuren’, als Brussel hem niet miljarden aan subsidies zou verstrekken. ‘Daarmee kreeg Khadaffi Europa op zijn knieën,’ zegt Zubia. ‘Je moet onthouden dat we dit doen om jullie te beschermen. Dat kunnen we niet voor altijd doen, zoveel geld uitgeven aan niets’.