Migranten krijgen korting op bootreis bij gevaarlijk weer

31 oktober 2015Leestijd: 1 minuut
'AFP'

Mensensmokkelaars bieden migranten een lagere prijs om met een rubberen boot naar Europa te gaan als het slecht weer is. ‘Als je tot morgen wacht, kost het dubbel zo veel’.

Dat zou een Turkse mensensmokkelaar in Izmir tegen een Syrische vrouw met kinderen hebben gezegd. Meerdere migranten die met de BBC spraken, noemen de ‘slecht weer-korting’ van mensensmokkelaars.

Kapseizen

Uiteraard zijn de omstandigheden waarin de migranten reizen vele malen gevaarlijker bij slecht weer. In de afgelopen week zijn er in de Egeïsche Zee bij Griekenland meerdere migrantenbootjes gekapseisd.  Dit jaar zijn er meer dan tweehonderd bootmigranten omgekomen in de zee bij Griekenland. De helft van dat dodenaantal stamt uit oktober, toen het weer slechter werd.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) spreken vele migranten van mensensmokkelaars die een veel lagere prijs aanbieden aan mensen die bereid zijn in slechte weersomstandigheden te reizen.

Hout

Volgens UNHCR-woordvoerder Ron Redmond heeft deze korting eraan bijgedragen dat in de afgelopen week weer tientallen migranten zijn verdronken. Het nemen van rubberen bootjes wordt als de meest gevaarlijke manier van reizen gezien.

Volgens UNHCR krijgen migranten op het Griekse eiland Lesbos momenteel kortingen van zo’n 50 procent op bootreizen wanneer het storm- of regenachtig is. Daarnaast zouden mensensmokkelaars nu ook gebruik maken van houten boten, en niet alleen rubberen boten. Hierdoor zouden migranten de risico’s onterecht te laag inschatten.