Frontex: sluit afgewezen migranten op in gevangenis

04 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Fabrice Leggeri, de baas van EU-grensagentschap Frontex, verwacht de komende maanden een verdere toename van het aantal asielzoekers dat naar de EU komt. Om gelukszoekers te scheiden van echte vluchtelingen stelt Leggeri voor afgewezen migranten tijdelijk op te sluiten in gevangenissen.

Volgens Frontex zijn dit jaar al meer dan 800.000 personen illegaal de Europese Unie binnengekomen. ‘Waarschijnlijk heeft de instroom zijn hoogtepunt nog niet eens bereikt,’ zegt Leggeri in een interview met de Duitse krant Bild.

Economische migrant

Door de grote aantallen wordt het des te belangrijker snel uit te zoeken wie een vluchteling is met recht op asiel, en wie een economische migrant. Migranten die enkel komen voor economisch gewin moeten snel worden teruggestuurd naar het land van herkomst, vindt de Frontex-baas.

‘Indien nodig moeten deze mensen eerst worden opgesloten in gevangenissen,’ zegt Leggeri. Dat zou kunnen voorkomen dat economische migranten na afwijzing van asiel de illegaliteit in gaan. Huidige EU-wetgeving staat toe dat illegale migranten maximaal anderhalf jaar worden opgesloten. Tijdens die periode kan de terugreis naar het land van herkomst worden geregeld.

Grens sluiten

Frontex is verantwoordelijk voor het bewaken van de Europese buitengrenzen, maar die grenzen geheel sluiten is volgens Leggeri praktisch niet mogelijk. Als bijvoorbeeld een boot met migranten tussen Griekenland en Turkije wordt aangehouden, kan Frontex die boot niet zomaar terugsturen naar Turkije. ‘EU-wetgeving verplicht ons om de mensen eerst naar Griekenland brengen, zodat we daar kunnen vaststellen waar ze vandaan komen en of ze recht op asiel hebben.’

Het EU-agentschap bleek totaal onvoorbereid op de migratiecrisis. Recentelijk hebben alle EU-lidstaten toegezegd om honderden grenswachten naar Frontex te sturen, maar tot dusver is maar een klein deel daarvan daadwerkelijk ter beschikking gesteld.