Ontevreden migranten Duitsland in hongerstaking

09 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Migranten in Duitsland luisteren steeds minder naar autoriteiten en gaan meer hun eigen weg. Aan de komst van nieuwe migranten komt maar geen eind. Reden voor de Duitse deelstaat Beieren om zich vrijdag te beraden over ‘noodmaatregelen’.

Minister-president Horst Seehofer (CSU) van Beieren zegt tegen de Duitse krant Bild dat hij asielzoekers wil tegenhouden aan de grens met Oostenrijk. Ook kritiseert hij het optreden van bondskanselier Angela Merkel.

Eten

Duitsland heeft moeite om de asielstroom in goede banen te leiden en het lijkt erop dat asielzoekers zich steeds minder aan de regels houden.

‘Asielzoekers zoeken in toenemende mate zelf een verblijfplaats, trekken in de trein aan de noodrem om ergens uit te stappen, ze weigeren in bussen te stappen, er zijn hongerstakers in de opvangcentra omdat ze het eten niet lekker vinden of niet op de manier bereid is zoals asielzoekers willen,’ zegt Seehofer.

Grens

Het kabinet van Seehofer komt vrijdag bijeen om te praten over de problematiek en ‘noodmaatregelen’ te bedenken. Hij wil het onder meer hebben over de integratie van migranten, maar vooral over manieren om het aantal migranten terug te dringen.

Seehofer wil dat migranten aan de Oostenrijkse grens worden teruggestuurd. Hoe dat in de praktijk zal werken, laat de minister-president nu nog in het midden.

Oostenrijk heeft in reactie op Seehofer al laten weten dat als Beieren de grens strenger gaat controleren, het land genoodzaakt is om hetzelfde te doen. De Oostenrijkse minister Johanna Mikl-Leitner van Binnenlandse Zaken zei dat donderdag na overleg in Luxemburg over de migratiecrisis.

Merkel

In het interview kritiseert Seehofer ook de aanpak van Merkel. Haar boodschap dat migranten welkom zijn in Duitsland en dat het land het aankan, heeft een ‘aanzuigende werking’ gehad.

Nu moet de bondskanselier volgens Seehofer duidelijk maken: ‘We blijven humaan, we helpen, maar er zit een grens aan onze mogelijkheden.’

Maar die boodschap van Merkel lijkt niet snel te komen. De bondskanselier benadrukte woensdag nog dat Duitsland de migratiecrisis aan kan, ook al gaat het om de ‘moeilijkste opdracht’ sinds de hereniging van Duitsland.