David Cameron waarschuwt EU wederom voor Brits vertrek

08 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Britse premier David Cameron waarschuwt opnieuw voor een Brexit – een Brits vertrek uit de Europese Unie- als andere EU-landen niet instemmen met zijn eisen voor hervormingen. Hij schrijft deze week een brief aan EU-president Donald Tusk waarin hij opnieuw onderhandelt over het lidmaatschap van zijn land.

Dat melden verschillende Britse media zondag, waaronder BBC.

Brief

‘Als we geen akkoord kunnen bereiken en er niet naar onze zorgen wordt geluisterd, wat waarschijnlijk wel gebeurt, dan moeten we ons opnieuw afvragen of de Europese Unie goed voor ons is,’ zal Cameron naar verluidt in de brief schrijven. De Britse Conservatieve Partij van Cameron heeft een referendum beloofd voor 2017 over een Brits vertrek uit de EU.

De Britse premier heeft zowel uit binnen- als buitenland kritiek ontvangen omdat hij geen details prijsgeeft over zijn eisen. Hij zou onder meer de arbeidsregels voor EU-migranten willen aanscherpen om uitkeringstoerisme te voorkomen. Ook wil hij minder integratie in de EU en meer macht voor nationale regeringen om EU-wetgeving te kunnen blokkeren.

Cynisch

De Britse eurosceptische partij UKIP is cynisch over de eisen van Cameron: ‘Het is de zoveelste keer dat Cameron een zogenaamde harde aanpak wil laten zien,’ zegt UKIP-parlementslid Dianne James. Ze zegt dat haar partij de woorden van Cameron ‘geamuseerd’ tegemoet ziet. ‘We weten dat Cameron in de EU wil blijven, en daar maakt hij geen geheim van.’

Cameron heeft al vaak waarschuwingen gegeven over een Brexit, maar volgens experts is het dit keer menens. De Britse premier zou de huidige situatie, vooral met betrekking tot migratie, onacceptabel vinden.