Cameron laakt ‘nauwere samenwerking’ EU-lidstaten

07 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Britse premier David Cameron heeft zich op het partijcongres van de Conservatieven in Manchester onder meer uitgesproken over de rol van Groot-Brittannië binnen de Europese Unie.

‘Toen wij lid werden, werd ons verteld dat het ging om een gezamenlijke markt, niet om een hechter verbond van bepaalde landen.’ Cameron zei dat het Verenigd Koninkrijk geen toekomst ziet in een nauwere samenwerking van de Unie. Hij wil ervoor zorgen dat het verbond tussen de landen minder hecht wordt.

Voor 2017 wordt er in Groot-Brittannië een referendum gehouden over hun rol binnen de EU. Voordat het referendum plaatsvindt, wil de premier zaken op orde stellen zodat de Britten positiever zullen denken over de Unie.

Economische samenwerking

Cameron hintte naar een economisch verbond tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. ‘Geloof me, ik heb geen romantische gevoelens als het om de Europese Unie en haar instellingen gaat,’ benadrukte de premier.

‘Mijn enige prioriteiten zijn de Britse welvaart en inspraak binnen Europa.’ Het vrije handelsverdrag met de Verenigde Staten was een van de belangrijkste redenen voor het lidmaatschap.

Terrorisme

Naast Europa behandelde Cameron ook het Britse terrorismevraagstuk. Hij onderstreept dat hij grote problemen als extremisme aan wil pakken. Ook wil hij maatregelen treffen tegen religieuze discriminatie op scholen.

Daarmee verdedigde hij nogmaals de beslissing voor de drone-aanval van de Britten, die een einde aan het leven van twee jihadisten maakte. Volgens Cameron was die aanslag ‘doorslaggevend om Groot-Brittannië veilig te houden’.

Jeremy Corbyn, leider van het sociaaldemocratische Labour, kreeg nog een sneer van de Britse leider. Corbyn is volgens Cameron volledig ongeschikt om het Groot-Brittannië te leiden. Zijn ideologie bedreigt de Britse veiligheid omdat hij terrorisme te weinig aanpakt, vindt de premier.