In UKIP blijft alles bij het oude na tegenvallende verkiezingen

11 mei 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Nigel Farage stapte vrijdag op nadat hij niet werd gekozen in het Lagerhuis, maar blijft nu toch aan als partijleider. De reden: het bestuur van de anti-EU-partij heeft zijn aftreden ‘unaniem’ tegengehouden.

Waarom dit besluit? Farage geeft op zijn Facebook-pagina zelf het antwoord, door een verklaring van voorzitter Steve Crowther te publiceren. De leden willen simpelweg niet dat hij gaat.

Districten

De campagne voor de verkiezingen was, ondanks het zeer magere resultaat – slechts een zetel in het Lagerhuis – een ‘groot succes’ concludeert de top van de UK Independence Party (UKIP) in de verklaring.

Als wordt gekeken naar de aanhang in procenten – liefst 13 procent van de Britse kiezers bracht een stem uit op de anti-EU-partij – klopt dat inderdaad. Maar door het districtenstelsel, waarin er feitelijk in elk van de 650 districten een verkiezingsstrijd  werd gevoerd, bleef het aantal zetels in het parlement verwaarloosbaar. En Farage zelf? Ook hij wist de strijd in zijn district South Thanet niet te winnen, en stond er nadien, toen de uitslagen bekend werden, aangeslagen bij.

Flamboyant

Even later maakte hij zijn ontslag bekend. ‘Ik ga een tijdje niets doen en me niet met politiek bezighouden. In september zijn er leiderschapsverkiezingen en ik zal er in de zomer over nadenken of ik me daarvoor verkiesbaar zal stellen,’ sprak hij. Maar nu heeft hij zich dan toch over weten te halen te blijven. Zijn partij heeft hem nodig.

Farage is flamboyant, welbespraakt, en ligt ondanks zijn goede komaf, goed bij de ‘gewone man’. Hij trekt als europarlementariër vaak fel van leer tegen ‘Brussel’ – onlangs nog tegen de in zijn ogen falende aanpak van de vluchtelingencrisis.
http://www.youtube.com/watch?v=NTwOap7ohc4?feature=player_detailpage

UKIP wil dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie vertrekt. Voorzitter Crowther zei dat Farage de aanvoerder wordt van de campagne voor een gewenste ‘Brexit’. In 2017 houdt het land hierover naar verwachting een referendum, maar UKIP wil dit al eerder doen.