Brusselse PR-campagne moet migranten afschrikken

10 november 2015Leestijd: 2 minuten

Nu Europese buitengrenzen niet werken, gaan landen van de Europese Unie (EU) een gezamenlijke pr-campagne voeren om migranten te ontmoedigen naar Europa te komen. Ook moet er werk worden gemaakt van grote transitzones waarin échte vluchtelingen van de economische migranten kunnen worden onderscheiden.

Dat hebben de Europese ministers met migratie in hun portefeuille maandag afgesproken in Brussel, schrijft de Volkskrant.

Afschrikbeleid

Na individuele afschrikcampagnes van landen als België en Denemarken start de EU nu ook zelf een omgekeerd charme-offensief. De ministers kwamen overeen dat er een tegengeluid moet komen op de mooie verhalen over Europa die mensensmokkelaars migranten influisteren.

Brussel vindt dat vluchtelingen moeten weten waar ze aan beginnen als ze op de boot naar Europa stappen. Ook moet duidelijk worden dat er alleen plek is voor échte vluchtelingen in Europa. Economische migranten zullen worden teruggestuurd of worden vastgezet in vreemdelingendetentie.

Afrika

Vooral Italië heeft te maken met relatief veel economische migranten uit Afrikaanse landen die profiteren van de huidige vluchtelingenstroom. Woensdag zullen Europese landen in de Maltese hoofdstad Valetta om de tafel gaan zitten met Afrikaanse landen om over de beteugeling van deze migratiestroom te praten.

Eerder lekte al uit dat Europa bereid is om de ontwikkelingshulp naar Afrikaanse landen op te schroeven als deze landen beloven dat ze migranten zullen tegenhouden.

Transitzones

De EU-ministers beloofden verder dat ze werk zouden maken van transitzones waar vluchtelingen van economische migranten kunnen worden onderscheiden.

Het doel is om deze transitiezones buiten de EU te plaatsen, maar in de praktijk lijkt dat plan nog niet haalbaar. Het zal voorlopig neerkomen op opvangkampen binnen de grenzen van de EU.

Catastrofe

De Luxemburgse minister Jean Assenborn zei dat de prioriteit nog altijd is om ‘menselijke catastrofes’ te voorkomen. ‘We moeten de mensen proberen te redden op zee, en we kunnen niet toestaan dat mensen sterven van de kou op de Balkan,’ zei Assenborn die pleitte voor betere opvang in de Balkan-landen.

De ontmoeting in Brussel was één van de vele vergaderingen over de huidige migratiecrisis. Tot veel resultaten hebben alle gemaakte afspraken vooralsnog niet geleid.

Populisme

EU-commissaris Frans Timmermans (PvdA) zei maandag in de Huis van Europalezing in Amsterdam dat er een ‘totaal gebrek aan vertrouwen’ is tussen de lidstaten. ‘We zoeken meer de confrontatie dan we met elkaar proberen samen te werken’.

Dat er geen consensus komt is volgens Timmermans vooral te wijten aan populistische sentimenten. ‘Vooral populistisch rechts probeert steeds een vals beeld op te roepen.’ Net als Asselborn vreest Timmermans dat de huidige migratiecrisis tot het einde van de EU zal leiden.