Duitse uitnodiging voor migranten klinkt zelfs door in West-Afrika

14 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Naast de vele Syriërs die naar Duitsland trekken, zien ook economische migranten uit andere landen hun kans schoon. In West-Afrikaanse landen wordt het Duitse asielbeleid van Angela Merkel verheerlijkt en gebruikt als argument om de reis naar Europa te maken.

Volgens de Duitse krant Die Welt wordt de bevolking in Mali aangemoedigd noordwaarts te trekken, op zoek naar een betere toekomst in Duitsland. Zo worden Malinezen gevoed met televisiebeelden waarop vriendelijke Duitsers migranten met open armen ontvangen.

Ook de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel verschijnt in beeld, met de – in het Frans nagesynchroniseerde – mededeling dat ‘Duitsland dit jaar meer dan een miljoen vluchtelingen verwelkomt’.

Zwarte markt

In de Malinese hoofdstad Bamako is het geen probleem om op de zwarte markt aan valse documenten te komen. Eerst waren alleen Franse visa te koop (wachttijd: een paar weken), maar sinds kort zijn ook nagemaakte Duitse documenten verkrijgbaar, vertelt een Malinees aan Die Welt. Zo’n visum regelen duurt wel wat langer en kost meer dan 6.000 euro.

Pogingen om vanuit West-Afrika, een van de armste regio’s ter wereld, naar Europa te komen zijn niets nieuws. Toch biedt Merkel’s beleid om Syriërs te verwelkomen de bevolking van landen als Niger, Gambia en Mali hernieuwde hoop dat ook zij toegang kunnen krijgen tot de Europese Unie.

Terugsturen

Hoewel niet precies bekend is hoeveel migranten uit West-Afrika in 2015 Europa binnen zijn gekomen, waarschuwde Fabrice Leggeri, de directeur van het EU-agentschap voor grensbewaking Frontex, wel al voor een toename van het aantal economische migranten uit Afrika, die zich voordoen als vluchtelingen.

Velen maken de oversteek per boot, met behulp van mensensmokkelaars. Als ze op zee niet worden tegengehouden kunnen ze Europa binnenglippen, omdat landen als Griekenland en Italië niet alle migranten bij binnenkomst registreren, aldus Leggeri.

De EU kondigde onlangs aan van plan te zijn 400.000 afgewezen asielzoekers terug te sturen, vooral economische migranten afkomstig uit Afrikaanse landen. Bovendien zullen grensbewakers van Frontex helpen bij de registratie van migranten, zodat er sneller onderscheid kan worden gemaakt tussen vluchtelingen en economische migranten.