Waarschuwing: ‘Extreem-rechts geweld Duitsland steeds radicaler’

22 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

De Duitse federale recherche (BKA) waarschuwt dat extreem-rechts geweld steeds ernstigere vormen zal aannemen. Nieuwe aanslagen op politici en de uitbaters van asielaccommodaties zijn daarbij niet uitgesloten.

Dat staat in een vertrouwelijke evaluatie van de federale recherche, die in handen is van de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. De BKA schrijft dat extreem-rechtse groepen normaal ‘zeer heterogeen’ zijn, maar dat de migrantenproblematiek voor een ‘ideologische consensus’ zorgt.

Feller

Demonstraties tegen het Duitse asielbeleid worden daarbij steeds feller. Dit jaar heeft de BKA 461 voorvallen van geweld tegen asielzoekerscentra geteld, een verdubbeling ten opzichte van heel 2014. Naast vernieling en brandstichting meldt de recherche ook nieuwe vormen van verzet, zoals blokkades van spoorlijnen en snelwegen.

Als het aantal migranten dat Duitsland binnenkomt blijft toenemen, waarschuwt de recherche, zullen aanhangers van extreem-rechts niet alleen fysiek geweld gebruiken tegen asielzoekers, maar ook tegen politici en uitbaters van opvangcentra. Zelfs mensen die eruit zien als migranten, bijvoorbeeld door hun huidskleur, kunnen het doelwit worden van geweld, aldus de BKA.

Henriette Reker

De resultaten van de evaluatie zijn vorige week al verspreid, daags voor de moordpoging op de Duitse politicus Henriette Reker. Een 44-jarige man stak met een mes op Reker in toen zij aan het campagnevoeren was voor het burgemeesterschap van Keulen. Reker overleefde de aanval en werd verkozen tot burgemeester. Met de actie wilde de man zijn onvrede uiten over de asielpolitiek van Reker en bondskanselier Angela Merkel.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière reageerde verbolgen op de steekpartij. Hij noemde aanhangers van de anti-islambeweging Pegida ‘harde rechts-extremisten, die ons land met gif en haat injecteren.’