Pegida moet het ontgelden na moordaanslag op Duitse politicus

19 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière haalt hard uit naar protestgroep Pegida. In een interview met de Duitse publieke zender ARD zet hij de anti-islambeweging weg als ‘hard rechtsextremistisch’.

‘Intussen is het volledig duidelijk geworden dat diegenen die achter deze beweging zitten, “harde rechtsextremisten” zijn,’ aldus de Duitse minister, die net als bondskanselier Angela Merkel lid is van de grootste regeringspartij CDU.

‘Ze zetten asielzoekers in de regel neer als criminelen, en alle politici als verraders.’ Stemmingmakerij tegen politici is een vast onderdeel van de Pegida-demonstraties die door heel Duitsland worden gehouden, vindt Maizière.

Blijf weg van diegenen ‘die ons land met gif en haat injecteren,’ waarschuwt hij. ‘Iedereen die toch gaat, moet weten achter gespuis aan te lopen.’

Asielzoekers

De Duitse minister, die eerder nog besloot de controles aan de grens met Oostenrijk op te voeren vanwege de vele migranten, verwijst naar een aantal geweldsincidenten tegen asielzoekers. ‘Vreselijk,’ zegt hij.

Ook sprak hij in het interview over de aanval met een mes op de burgemeesterskandidaat Henriette Reker zaterdag in Keulen. De 58-jarige wethouder zou zijn neergestoken uit onvrede met het asielbeleid van de Duitse autoriteiten. ‘Ik moet dit doen, ik bescherm jullie allemaal,’ zou de 44-jarige man tegen politieagenten hebben gezegd.

Reker overleefde de aanslag wonderwel, raakte zwaargewond, maar zal naar verwachting volledig herstellen. De partijloze kandidaat voor het burgemeesterschap van de Duitse stad heeft de verkiezingen gewonnen. Met 51,7 procent van de stemmen liet zij haar zes concurrenten ruim achter zich. Reker was als wethouder verantwoordelijk voor onder meer het asielbeleid.

Galgen

De ‘patriottische Europeanen tegen islamisering van het avondland’ – Pegida dus – viert maandag haar eerste verjaardag.  Zowel voor- als tegenstanders komen vanavond op de been om bij dit feit stil te staan. Naar verwachting tienduizenden mensen zullen bijeenkomen in de Duitse stad Dresden – de oorspronkelijke thuisbasis van de anti-islambeweging.

Onlangs trok Pegida de aandacht door een betoging met meegebrachte galgen. Volgens de begeleidende teksten waren de executiewerktuigen ‘gereserveerd’ voor Merkel en vicekanselier SPD-politicus Sigmar Gabriel.

Een week geleden demonstreerde de groep ook in Utrecht. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of delen van een gehouden anti-islamtoespraak (Raffie Chohan) strafbaar zijn. De opgepakte demonstranten zijn inmiddels allemaal weer op vrije voeten.