Verontrustende cijfers over geweld in Duitse opvangcentra

06 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De toename van het aantal migranten dat naar Duitsland komt zorgt voor een toename van geweld binnen de overvolle asielzoekerscentra. Nieuwe politiecijfers schetsen een verontrustend beeld.

De Duitse krant Die Welt heeft toegang verkregen tot het informatiesysteem van de politie in de Duitse deelstaat Saksen. Daarin staat geregistreerd hoeveel en welke misdrijven dit jaar in asielzoekerscentra in Saksen zijn gepleegd.

Agressie

Het schetst een duidelijker beeld van de agressieve sfeer die heerst binnen veel Duitse asielzoekerscentra. Tussen januari en juni ontving de politie in Saksen 164 meldingen van ernstig lichamelijk letsel, 184 meldingen van mishandeling en was er één geval van verkrachting. Er komen zelfs moorden voor: alleen dit jaar waren er tien pogingen tot moord.

Bovendien zijn beveiligers steeds vaker het doelwit van geweld. Volgens de brancheorganisatie van beveiligers zijn ze in veel gevallen niet voorbereid op de situaties binnen asielzoekerscentra.

Oorzaken

Naar de oorzaken van geweld in Duitse opvangcentra is voor het eerst wetenschappelijk onderzoek gedaan. De studie, uitgevoerd in opdracht van de Duitse deelstaat Brandenburg, concludeert dat conflicten onder asielzoekers toenemen als veel mensen dicht op elkaar zitten en als er weinig werkgelegenheid is.

De verschillende nationaliteiten en religieuze overtuigingen van asielzoekers zijn vaak de oorzaak van escalatie, zoals ook bleek bij eerdere berichten van grootschalige vechtpartijen. ‘Keer op keer roepen verschillende groepen op tot haat,’ schrijven de onderzoekers.

Conservatieve moslims

Vooral asielzoekers die een conservatieve stroming van de islam volgen, zouden zorgen voor conflicten. ‘Ze willen de vrijheid van vrouwen op allerlei manieren beperken,’ zegt socioloog Wolfgang Bautz tegen Die Welt. ‘Ze proberen ook asielzoekers te bekeren, waarbij ze niet terugdeinzen voor het uiten van bedreigingen en het gebruik van fysiek geweld.’

Om conflicten te voorkomen worden asielzoekers in sommige staten gescheiden op basis van hun religie. De Duitse politiechef Jörg Radek riep onlangs op om dat overal in het land te gaan doen. Duitsland verwacht dit jaar 1,5 miljoen migranten, een veel hoger aantal dan waar eerder rekening mee werd gehouden.