Duitse politiebond: criminele groepen terroriseren asielcentra

29 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Duitse politievakbond vreest voor verdere escalatie van het geweld in asielzoekerscentra. De voorzitter van de vakbond, Rainer Wendt, waarschuwt voor georganiseerde criminaliteit.

Wendt zegt dat groeperingen, die op basis van gemeenschappelijke etniciteit of religie samenwerken, hun eigen regelgeving maken en hanteren in de asielopvang. Ook zouden ze eigen wapens maken, schrijft de Duitse krant Passauer Neue Presse.

De voorzitter zegt dat het gebrek aan ruimte niet de belangrijkste reden is voor de gewelddadige confrontaties. Hij denkt dat er vooral religieuze en politieke motieven gelden. Het geweld zal op korte termijn niet afnemen, voorspelt Wendt.

Islamitische groepen zijn volgens de krant Welt am Sonntag vaak betrokken bij incidenten. Dat komt omdat omdat zij hun normen en waarden aan de andere asielzoekers opleggen, zegt de bondsvoorzitter. Moslims dwingen migranten die niet in de islam geloven te bidden en vrouwen worden onderdrukt.

Speciale bescherming

Christenen worden vaak lastiggevallen en moeten daarom ‘onder speciale bescherming‘ worden geplaatst. Ook onbegeleide kinderen en jongeren vormen een kwetsbare groep. De omvang van het geweld is lastig in te schatten omdat vrouwen uit angst en schaamte niks toegeven over misbruik en verkrachting, volgens Wendt.

Dinsdag werden de Duitse coalitiepartijen CSU en SPD het al eens over strengere asielwetten. Zo krijgen migranten niet langer zakgeld wanneer zij zich aanmelden bij opvanglocaties. In plaats daarvan moeten ze consumptiebonnen gebruiken.

Religieuze scheiding

Om te voorkomen dat asielzoekers botsen, scheiden bepaalde deelstaten de migranten op basis van etniciteit of religie. Vooral christenen en moslims worden uit elkaar gehouden, soms gebeurt dat door private beveiligingsbedrijven.

Ook de Nederlandse Politie Bond is voorstander van een religieuze en etnische scheiding in asielzoekerscentra. De vakbond vreest voor een toename van incidenten als de migranten willekeurig worden ingedeeld.

In een azc in het Utrechtse Overberg braken vorige week donderdag al gevechten uit, terwijl het zondag in Almelo uit de hand liep.