Slagveld in asielcentrum Hamburg tekent nijpende situatie

01 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Tweehonderd migranten zijn elkaar in de nacht van woensdag op donderdag te lijf gegaan in een asielzoekerscentrum in Hamburg. Bij de massale vechtpartijen waren vooral Syriërs en Afghanen betrokken.

Bedden, stoelen en ander meubilair vlogen door de lucht, schrijft Zeit Online. De politie moest vijftig man inzetten om de relschoppers uit elkaar te houden. De gebeurtenis is tekenend voor de huidige situatie in Duitsland.

Beperkte opvang

Begeleiders van de asielopvang keken niet op van de gevechten. Er hing al weken een agressieve sfeer, mede door de beperkte opvangcapaciteit. Het asielcentrum zit overvol.

Hamburg kampt met een groot tekort aan opvangmogelijkheden. Dinsdag moesten vijfhonderd migranten daardoor op straat slapen. Op donderdag zwierven de dakloze ontheemden nog steeds over straat. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zoekt naar een oplossing.

Het is niet het eerste gewelddadige incident tussen asielzoekers in Duitsland. Dinsdag liep de situatie uit de hand in Dresden, eerder ging het een aantal keer mis in Heidenau.

Georganiseerde criminaliteit

De Duitse politievakbond vreesde na de rellen in Dresden voor meer geweld. De voorzitter van de vakbond, Rainer Wendt, constateert dat er sprake is van toenemende georganiseerde criminaliteit.

Groeperingen, die op basis van gemeenschappelijke etniciteit of religie samenscholen, maken en hanteren hun eigen regelgeving in de centra. Ook worden er eigenhandig wapens gemaakt. Wendt verwacht niet dat het aantal gewelddadige confrontaties snel zal afnemen.

Scheiding

Om incidenten vaker in de kiem te smoren, hanteren bepaalde deelstaten in Duitsland een religieuze en etnische scheiding van migranten. Daarbij worden vooral christenen en moslims apart van elkaar ingedeeld, soms gebeurt dat door private beveiligingsbedrijven.

De scheiding is volgens de politie noodzakelijk omdat de grens van mogelijkheden van de politie is bereikt. Agenten zijn dag en nacht bezig met registraties, controles bij asielzoekerscentra en protesten van tegenstanders.