Migratieproblematiek in Calais nog altijd onopgelost

19 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Er lijkt geen einde te komen aan de migrantenstroom naar de Franse plaats Calais. Het doel van de asielzoekers is om Groot-Brittannië te bereiken, maar dat lukt zelden.

Zaterdag schreven diverse Britse media dat het aantal wachtende migranten in de havenplaats boven de 6.000 ligt. Dat betekent een verdrievoudiging ten opzichte van het begin van het jaar, terwijl het er in 2013 nog maar driehonderd waren. De Franse autoriteiten gaan zeecontainers neerzetten om de migranten te kunnen huisvesten.

Door de drukte is er nooit sprake van een geleidelijke doorstroom naar het Britse eiland via de Kanaaltunnel geweest. Om de asieldrukte beter te kunnen controleren werd er geïnvesteerd in extra veiligheidsmaatregelen. Het aantal migranten dat het Verenigd Koninkrijk probeerde te bereiken zakte van 2.000 naar 150 en dus leken de maatregelen te werken.

Er waren echter nog steeds asielzoekers die buiten op straat moesten zwerven en met het oog op het winterse weer deed de havenplaats een verzoek voor noodhulp om extra opvang te kunnen faciliteren. De Europese Unie maakte 5 miljoen euro vrij. Dat bedrag werd geïnvesteerd in onder meer tentenkampen en zeecontainers.

Problemen

Intussen blijft het aantal migranten in de kustplaats groeien, terwijl Groot-Brittannië steeds ontoegankelijker is geworden via de Kanaaltunnel. Om die reden blijven veel asielzoekers in de tentenkampen bij gebrek aan toekomstperspectief.

Degenen die wel de oversteek wagen, komen vaak niet ver. Dat gold ook voor het slachtoffer dat in de nacht van vorige week donderdag op vrijdag het terrein van de Kanaaltunnel overstak. Hij werd geschept door een vrachttrein en overleed. Het was niet het eerste slachtoffer. Sinds juni zijn er al zestien migranten om het leven gekomen in de havenplaats.

Alle (financiële) maatregelen die zijn getroffen om de situatie dragelijker te maken voor de kustplaats, blijken alleen op korte termijn succesvol. En dan moet het nog winter worden.