buitenland

Migranten bestormen Kanaaltunnel in Calais

04 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Behalve met vrachtwagens, proberen illegale migranten in Calais (Frankrijk) Engeland nu ook te bereiken via de kanaaltunnel. In de nacht van vrijdag op zaterdag bestormden honderdvijftig migranten de tunnel.

Eurotunnel, een van de bedrijven die de kanaaltunnel exploiteren, laat weten dat een grote groep migranten op verboden plekken kwamen.

File

Het bedrijf roept op tot ‘onmiddellijke actie’ van autoriteiten om de tunnel te beschermen en een eind te maken aan de migrantencrisis in de Franse plaats. Aan de Engelse kant van de tunnel stonden vrachtwagens in de file. Het treinverkeer in de tunnel liep vertraging op.

Afgelopen weken klaagden vrachtwagenchauffeurs in het gebied al over de vele migranten, die in vrachtwagens proberen te komen en zo willen meerijden naar Engeland.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Je ziet groepen op klaarlichte dag die vrachtwagens openbreken en erin klimmen. Er is geen teken van autoriteiten die dit proberen tegen te gaan,’ zegt Dan Cook, van transportbedrijf Europa Worldwide tegen BBC News.

Verschillende passagiers van Le Shuttle zeggen dat zij grote groepen illegale migranten zagen en dat Franse autoriteiten niet ingrepen. ‘De Franse politie was niet aanwezig. Mijn vrouw was extreem geschokt toen zij zag hoe nalatig autoriteiten hierop reageren,’ zegt Tim Job.

Problemen

In juni bood de brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland een tienpuntenplan aan, aan minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur) en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) vanwege de problemen met vluchtelingen in Calais.

Nederlanders transportondernemers worden ook ernstig geraakt door de situatie in Calais. Ze moeten forse boetes betalen als het illegalen lukt om in vrachtwagens mee te reizen naar Engeland. Verder lijden ze schade aan voertuigen en ladingen, en krijgen chauffeurs te maken met agressief gedrag van migranten.

Inmiddels heeft verladersorganisatie EVO een helpdesk opgericht voor ondernemers die met problemen kampen vanwege de illegale migranten. De organisatie hoopt op Europese maatregelen om de problemen op te lossen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.