Maatregelen Calais helpen, maar blijft dat ook zo?

16 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De extra veiligheidsmaatregelen die zijn getroffen in de Franse plaats Calais lijken te werken. Probeerden eerst per nacht zo’n 2.000 illegalen via de Kanaaltunnel Groot-Brittannië te bereiken, nu zijn dat er ongeveer 150.

Eurotunnel, de exploitant van de tunnel, is blij dat de maatregelen hun vruchten afwerpen, maar vindt 150 nog steeds ‘onacceptabel’.

Hek

Elke nacht proberen groepen illegale immigranten de Kanaaltunnel te bestormen. Eind juli steeg dit aantal met zo’n 2.000 naar recordhoogte. Met de bijna 10 miljoen euro  die de Britse regering beschikbaar heeft gesteld is een nieuw hek gebouw dat de illegalen beter moet weren.

De Franse politie zegt echter tegen BBC News dat de extra hoge hekken een ‘korte termijn oplossing’ zijn. Zij verwachten dat de illegale immigranten in Calais gewoon verplaatsen naar plekken waar de beveiliging slechter is.

Behalve het hek is er ook een groter aantal politieagenten en private beveiligers ingezet, om te voorkomen dat het de immigranten lukt om dicht bij de tunnel te komen. De goederen- en passagierstreinen die rijden door de tunnel hebben al diverse keren vertraging opgelopen vanwege de illegale immigranten.

Zwerm

De Britse premier David Cameron verdedigde zaterdag de handelwijze van zijn regering. Hij wil naar eigen zeggen voorkomen dat illegale immigranten Groot-Brittannië bereiken. Volgens Cameron is het belangrijk dat mensen ‘zonder toestemming’ niet zomaar het land binnenkomen.

Cameron kwam eerder onder vuur te liggen omdat hij sprak over een ‘zwerm‘ van illegale immigranten. Labour beschuldigde de premier van retoriek in de discussie over de illegalen. ‘Ik denk niet dat ik hiermee mensen dehumaniseer,’ zei Cameron zaterdag.

‘Kijk naar wat de reactie van de Britten is geweest. Ik heb ervoor gezorgd dat het Royal Navy flagship duizenden levens heeft gered in de Middellandse Zee.’