‘Migranten maken Duitse samenleving levendig’

29 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

Volgens Frank-Jürgen Weise, de nieuwe baas van de Duitse immigratiedienst (BAMF), wordt veel te paniekerig gedaan over de stroom migranten die Europa momenteel binnenkomt. De migranten zouden Duitsland juist veel voordeel opleveren.

In een interview met de Duitse krant Die Welt noemt Weise het absurd om de migratiekwestie ‘het grootste probleem sinds de oprichting van Duitsland’ te noemen. ‘Het risico van oorlog is bijvoorbeeld veel groter en gevaarlijker geweest dan de huidige situatie met vluchtelingen nu is,’ zegt Weise.

Vergrijzing tegengaan

Hij ziet de komst van grote aantallen migranten juist als iets positiefs voor Duitsland. Weise, sinds een maand de baas van de immigratiedienst, verwacht dat zo’n 40 procent van de 800.000 migranten die dit jaar naar Duitsland komen, permanent zal blijven. ’70 procent daarvan kan aan het werk worden gezet. Dat versterkt niet alleen onze arbeidsmarkt, ook onze samenleving.’

Weise doelt daarmee op de vergrijzing waarmee Duitsland te maken heeft. Door de komst van relatief jonge asielzoekers wordt Duitsland niet een gebied ‘vol met oude, grijze heren’, maar ontstaat juist een ‘levendige samenleving’, aldus Weise.

Chaos

Voorlopig moet het BAMF, verantwoordelijk voor de registratie van migranten, alle zeilen bijzetten om de stroom aan asielzoekers enigszins aan te kunnen. Bij de overvolle opvangcentra heerst chaos, waardoor ten minste 300.000 migranten die al in Duitsland verblijven nog niet eens zijn geregistreerd.

Daardoor komen ze niet in aanmerking voor steun van de Duitse overheid en kunnen ze niet aan het werk. Weise belooft dat het vanaf december, als een nieuw systeem in gebruik wordt genomen, de registratie van asielzoekers een stuk sneller zal gaan.

Woensdag werd al bekend dat Duitsland economische migranten die zich voordoen als vluchtelingen sneller wil uitzetten. Daarbij zou het vooral gaan om grote groepen Afghanen en migranten uit Balkanlanden.