John Kerry blijft bij zijn punt: Assad moet snel aftreden

30 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Vrijdag worden in Wenen opnieuw vredesonderhandelingen over het conflict in Syrië gevoerd. Hoewel sommige landen beginnen te twijfelen, blijft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bij zijn standpunt: de Syrische president Bashar al-Assad moet zo snel mogelijk aftreden.

Donderdagavond voerden verschillende ministers van Buitenlandse Zaken voorbereidende gesprekken. Hierbij benadrukten de Amerikanen nog eens de eis dat Assad zo snel mogelijk zijn macht opgeeft, meldt persbureau Reuters.

Macht

Voor het eerst is ook Iran, de belangrijkste bondgenoot van Assad, uitgenodigd voor de gesprekken. ‘Degenen die de crisis in Syrië proberen op te lossen, hebben eindelijk geconcludeerd dat er zonder Iran geen oplossing te vinden is,’ zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif donderdagavond bij aankomst in Wenen.

Kerry zou tijdens de bijeenkomst bij zijn Russische en Iraanse collega’s willen peilen in hoeverre zij een aftreden van Assad zouden accepteren. Beide landen hebben consequent gezegd dat ze vinden dat Assad aan de macht moet blijven.

Elimineren

Daarnaast wil Kerry weten of de landen bereid zijn terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te helpen elimineren. Rusland beweert dat IS het voornaamste doelwit is van de luchtaanvallen, maar de Amerikanen trekken dit in twijfel. De Russische luchtaanvallen hebben namelijk verschillende keren posities van de gematigde rebellen en andere vijanden van Assad geraakt.

Sinds Rusland zich ook actief met het conflict bemoeit, is de positie van Assad versterkt. Verschillende landen, waaronder Duitsland, Groot-Brittannië en Turkije, hebben aangegeven misschien toch wel wat te zien in een transitieregering met Assad aan kop. Dezelfde landen waren eerder, net als Amerika, voor een rap aftreden van de president.