‘5 procent Russische luchtaanvallen gericht op IS’

03 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

Westerse leiders blijven klagen over de Russische bemoeienis in Syrië. Volgens de Britse minister van Defensie, Michael Fallon, is slechts 5 procent van de Russische luchtaanvallen gericht op Islamitische Staat (IS).

‘De theorie dat iedere vijand van de Syrische president Bashar al-Assad een terrorist is, vormt een recept tot een rampzalig beleid,’ zei de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag al. Volgens de Amerikanen versterken de Russen IS juist door de groepen waar de terroristen tegen strijden aan te vallen.

5 procent op IS

Ook de Britse minister van Defensie, Michael Fallon, mengt zich in het debat. Volgens Fallon is slechts 5 procent van de Russische luchtaanvallen gericht op doelen van IS. ‘We analyseren iedere ochtend op wie de aanvallen zijn gericht. Het overgrote deel is absoluut niet gericht op IS,’ zei de minister tegen de Britse krant The Sun.

Volgens Fallon gooien de Russen ongecontroleerd bommen op gebieden waar veel burgers wonen. Hierbij zouden veel burgers om het leven komen. Rusland zou zich met name richten op doelen van het Vrije Syrische Leger. Deze rebellen die tegen Assad vechten, worden juist door westerse landen gesteund en getraind.

Ingewikkeld

Een ingewikkelde situatie dus. Volgens de Britse minister is de situatie in Syrië door de Russische acties complex geworden. Hij zei dat de luchtaanvallen het opzetten van een no-fly zone in Zuid-Syrië bemoeilijken.

Fallon heeft met koning Abdullah van Jordanië gesproken over het instellen van zo’n zone. Groot-Brittannië gaat hoe dan ook wel door met het aanvallen van IS, beloofde de minister.

Nederland

Premier Mark Rutte (VVD) sprak vrijdag na de ministerraad vergelijkbare woorden. Volgens Rutte zijn de Russische acties onvoldoende afgestemd met andere landen die aan de strijd meedoen. ‘Dit maakt de situatie in Syrië ingewikkelder,’ zei de premier.

Nederlandse deelname aan de luchtaanvallen op Syrië is daardoor weer wat verder weg. Zelfs de VVD is daar nu een stuk minder enthousiast over. VVD-Kamerlid Han ten Broeke: ‘Een aantal landen opereert op eigen houtje. Daar nu tussendoor vliegen, is kamikaze.’

Rusland

Volgens het Russische persbureau Tass heeft Rusland in de afgelopen 24 uur twintig luchtaanvallen uitgevoerd in Syrië. Er zijn volgens het Russische ministerie van Defensie negen doelen van terreurbeweging IS gebombardeerd.

De aanvallen zijn uitgevoerd op een hoofdkwartier van IS in de stad Raqqa in Noord-Syrië. Ook zijn onder meer een ondergrondse bunker en een opslagplaats voor explosieven gebombardeerd. Het ministerie van Defensie heeft videobeelden vrijgegeven van de luchtaanvallen.