Rusland: ‘Assad bereid tot vervroegde verkiezingen’

26 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

De Syrische president Bashar al-Assad zou bereid zijn vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen te houden en aanpassingen aan de Syrische grondwet te bespreken.

Dat zeggen Russische parlementsleden die Assad in Damascus opzochten tegen het Russische persbureau TASS. Volgens Alexander Yushchenko, lid van de Russische Communistische Partij, wil de Syrische president ‘alle partijen die voorspoed willen voor Syrië’ bij het politieke proces betrekken. Wel moeten eerst ‘de terroristen worden verslagen’.

Presidentsverkiezingen staan pas op de planning in 2021. Meer dan een jaar geleden won Assad een ruime overwinning in verkiezingen die door zijn tegenstanders werden afgedaan als een schijnvertoning. Een nieuw parlement wordt in mei 2016 gekozen.

Diplomatieke oplossing

Sinds september steunen de Russen het Syrische regeringsleger met grootschalige luchtaanvallen. Ook dankzij de inmenging van Iraanse grondtroepen is de positie van Assad onverwachts verbeterd.

Het lijkt voor de Russen het ideale moment om een diplomatieke oplossing te zoeken in het conflict dat nu al langer dan vier jaar duurt. Afgelopen weekend sprak de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov af met zijn Amerikaanse collega John Kerry om gesprekken te houden tussen de regering van Assad, oppositiepartijen en omliggende landen.

Moet Assad weg?

Maar zelfs het organiseren van zulke gesprekken is niet gemakkelijk. Verschillende rebellengroepen hebben de uitnodiging om te praten met Assad van de tafel geveegd. ‘Rusland moet eerst toegeven dat het Assad-regime moet verdwijnen,’ zegt een commandant van het Vrije Syrische leger tegen de Britse krant The Guardian. De Russen hebben juist altijd volgehouden dat Assad de legitieme leider van het land is.

Aanvankelijk zeiden westerse politici in koor dat Assad moet aftreden voordat vredesonderhandelingen kunnen worden gestart, maar recentelijk kwam een aantal politieke leiders daarop terug. Onder andere de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Turkse regering hebben gezegd dat ze het kunnen accepteren als Assad als leider van een transitieregering wordt.