‘Duitsland negeert verkrachtingen en misbruik vrouwen azc’s’

07 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Duitse politiebond en organisaties voor vrouwenrechten beschuldigen de Duitse autoriteiten ervan signaleringen van seksueel misbruik, intimidatie en verkrachtingen in asielzoekerscentra te bagatelliseren. De Duitse regering zou vrezen voor een opstand tegen migranten.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière riep de Duitse bevolking eerder op zich niet te laten beïnvloeden door ‘geruchten op het internet’ over de duizenden migranten die het land binnenkomen.

Volgens Rainer Wendt, de voorzitter van de politiebond, negeren de Duitse autoriteiten het misbruik van vrouwen in de asielzoekerscentra. ‘Het is begrijpelijk dat de politiek de situatie wil kalmeren,’ zegt hij tegen persbureau Reuters. ‘Maar het negeren van het probleem werkt contraproductief. De realiteit wordt verbloemd,’ aldus Wendt.

Geruchten

De publieke opinie in Duitsland lijkt te verharden door de massale instroom van migranten. De Duitse autoriteiten zouden volgens Wendt dan ook willen verhinderen dat extreemrechtse groepen informatie over het misbruik van vrouwen en geweldsincidenten zouden misbruiken om aan populariteit te winnen. Dat is echter geen reden om het probleem te negeren, vindt Wend.

‘Er zijn zoveel geruchten en vooroordelen over migranten, en die worden massaal verspreid via sociale media,’ zei minister De Maizière eerder tijdens een persconferentie in Berlijn. ‘De federale autoriteiten doen onderzoek naar deze geruchten en vaak blijken ze niet waar te zijn. Natuurlijk moeten we er met een kritisch oog naar kijken, maar er is geen fundament voor het algemene wantrouwen naar vluchtelingen’.

Volgens Wendt zijn er geen concrete cijfers over seksueel misbruik in asielzoekerscentra, maar meldt de politie dergelijke incidenten wel bij de deelstaatregeringen. ‘De ministers daarvan zouden er goed aan doen om hun eigen rapporten te bestuderen en zichzelf te informeren over wat er ’s nachts op straat en in de opvangcentra gebeurt’.

De geregistreerde zaken zouden volgens Wendt bovendien slechts het topje van de ijsberg zijn: maar weinig vrouwen doen aangifte van seksueel misbruik omdat ze zich schamen of bang zijn voor hun aanrander. Dat geldt overigens niet alleen voor vrouwen in asielzoekerscentra, maar voor slachtoffers van seksueel misbruik in het algemeen.

Mannen

Duitse NGO’s beweren cijfers over en verklaringen van vrouwen te hebben die in opvangcentra zijn aangerand of verkracht. De organisaties zeggen dat niet alleen verkrachtingen op grote schaal voorkomen, maar ook gedwongen prostitutie.

Aangezien de meeste asielzoekers alleenstaande mannen zijn – zo’n 70 procent – pleiten de groepen dat asielzoekers ook worden gescheiden op basis van geslacht. Eerder werd het idee geopperd om migranten te scheiden op basis van hun religieuze overtuiging

Duitsland verwacht dit jaar 1,5 miljoen migranten, een aantal dat door het recht op gezinshereniging nog hoger uit zou kunnen vallen. Het is een veel hoger aantal dan waar eerder rekening mee werd gehouden.