Duitsland: Afghaanse migrant moet het land uit

28 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Duitsland gaat de meerderheid van Afghaanse asielzoekers terugsturen. Ook de ‘tienduizenden migranten’ uit de Balkan kunnen rekenen op een snelle terugkeer.

Dat zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Thomas de Maizière woensdag. Na Syrië, zijn de meeste asielzoekers die Duitsland binnenkomen afkomstig uit Afghanistan, schrijft de Duitse krant Die Welle.

Land opbouwen

‘Onacceptabel’, vindt De Maizière. Volgens de Duitse minister komen veel van de Afghaanse migranten uit de  middenklasse en uit de hoofdstad Kabul. ‘Die mensen moeten daar blijven en hun land helpen opbouwen,’ vindt hij. Hij wil dan ook grote aantallen van hen de komende tijd gaan terugsturen.

De Afghaanse regering zou het met het plan eens zijn. In de komende weken zal het aantal deportaties en vrijwillige vertrekken ‘significant toenemen’, zegt De Maizière. Het aantal Afghaanse migranten dat de weg naar Duitsland wist te maken, steeg in september met 20 procent.

Volgens de meest recente peilingen is de CDU-partij van bondskanselier Angela Merkel deze maand tot een dieptepunt gezakt, vermoedelijk door haar aanpak van de migratiecrisis.

Daarbij kampt Duitsland met een enorme hoop asielaanvragen van mensen uit de Balkan. De Duitsers voegden onlangs de landen Albanië, Kosovo en Montenegro toe aan de lijst met veilige landen.

Dit betekent volgens De Maizière dat er tegen het einde van het jaar ‘duizenden’ Balkan-migranten zullen worden teruggestuurd. Hij reist binnenkort naar Albanië af om concrete afspraken te maken over de behandeling van gedeporteerde Albanezen. Vrijwel alle Albanese asielaanvragen worden als kansloos gezien.

Zonder waarschuwing

De Duitse minister laakt daarnaast het beleid van buurland Oostenrijk. Het Alpenland zou in de afgelopen dagen busladingen vol met asielzoekers naar de Duitse grens hebben gebracht. ‘We zagen dat vluchtelingen, zonder waarschuwingen of overleg, in het donker naar de Duitse grens werden gebracht. Dit gebeurde zonder enige voorzieningen of ruggenspraak’.

Oostenrijk kondigde woensdag aan een hek te willen neerzetten bij de Sloveense grens, om de toestroom van migranten via die route te temperen. Sinds Hongarije besloot de weg voor migranten definitief af te sluiten, komen migranten niet langer bij het Oostenrijkse Nickelsdorf naar binnen, maar bij Spielfeld in het zuiden van het land. Daar wordt binnenkort een lange barricade gebouwd, waardoor migranten daar slechts op één punt naar binnen kunnen komen.