Duitsland ziet steeds meer Afghaanse migranten komen

22 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

Naast vele Syriërs weten ook steeds meer Afghanen de weg naar Europa te vinden. In Duitsland steeg het aantal Afghaanse asielzoekers in september met 20 procent.

‘En nu komen de Afghanen,’ schrijft de Duitse boulevardkrant Bild. Dat er onder de migranten die naar Europa trekken ook Afghanen zitten, was al bekend, maar nu worden het er opeens meer.

Stijging

Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken is het aantal Afghanen dat asiel aanvraagt in Duitsland vorige maand met 20 procent toegenomen naar 2.751 aanvragen, schrijft Bild. Daarmee neemt Afghanistan de derde plek in als het gaat om herkomstlanden van asielzoekers.

Op nummer 1 staan nog altijd de Syriërs die al geruime tijd de grootste groep vormen in de huidige migrantenstroom. Op plek 2 staan de Albanezen die in Duitsland tegen beter weten in asiel aanvragen. Omdat de Albanezen nu sneller worden teruggestuurd en geen recht meer hebben op een vertrekpremie, nam deze groep in september met 16 procent af. Toch stonden de 6.624 Albanezen nog wel op de tweede plaats.

In het hele jaar kwamen in totaal 16.000 Afghanen aan in Duitsland. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken worden dat er snel meer.

Nederland

Omdat de meeste migranten die naar Europa gaan in Duitsland aankomen, ziet dat land de asieltrends doorgaans als eerste. In Nederland is dan ook nog geen stijging zichtbaar van het aantal Afghanen.

In het hele jaar deden 695 Afghanen een eerste asielaanvraag in Nederland. Dat is ongeveer 2 procent van het totaal. De Syriërs nemen 43 procent van alle eerste asielaanvragen voor rekening. In september deden 155 Afghanen een eerste asielaanvraag in Nederland, in augustus waren dat er 140.

Taliban

Daarmee staan de Afghanen na de Syriërs, Eritreeërs, statelozen (veelal Palestijnen) en Albanezen op de zesde plaats. Experts noemen de opkomst van de Taliban als voornamelijke reden voor de stijging.

Ook maken veel Afghanen gebruik van de gelegenheid om te komen, aangezien er nu een vluchtelingencorridor open ligt in Europa waar migranten doorheen kunnen reizen.