Bombarderen Russen binnenkort ook in Irak?

20 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Rusland begon twee weken geleden met luchtaanvallen in Syrië, naar eigen zeggen op onder meer doelen van Islamitische Staat (IS). Gaan de Russen binnenkort ook hun bommen laten vallen op IS in Irak?

De Amerikanen denken van niet. De Amerikaanse generaal Joseph Dunford bezocht in de afgelopen weken Irak, nadat de Iraakse premier Haider al-Abadi verklaarde dat hij Russische luchtaanvallen boven zijn land zou verwelkomen. Rusland gaf eerder aan luchtaanvallen uit te voeren voor elk land dat daar om vraagt.

‘Amerikaanse officieren hebben met Abadi gepraat en hij heeft geen enkel verzoek gedaan aan Moskou,’ zegt Dunford, die recentelijk aantrad, tegen persbureau Reuters.

Inlichtingendienst

De Russen zouden het land wel bijstaan op het gebied van inlichtingen: een Iraakse parlementariër zei ook dat het Iraakse regeringsleger is begonnen met bombardementen op stellingen van IS, met behulp van een nieuw inlichtingencentrum in Bagdad. Bij dat centrum zouden Russische, Iraakse, Iraanse en Syrische ambtenaren werkzaam zijn.

De Russen bombarderen wel in Syrië, om het regime van de Syrische president Bashar al-Assad te steunen. De door de Amerikanen geleide internationale coalitie tegen IS steunt hem echter niet. Wanneer Rusland ook in Irak zou gaan bombarderen, zou het de situatie nog verder compliceren.

Vooruitgang?

De strategie in Irak is om delen land terug te winnen van IS, door het bewapenen en trainen van grondtroepen en steun te bieden vanuit de lucht in de vorm van bombardementen. De Amerikanen melden dat het Iraakse leger bijvoorbeeld in de afgelopen dagen de Baiji-olieraffinaderij heeft weten te heroveren. Ook bij de stad Ramadi, die in mei door IS werd ingenomen, zou volgens Dunford vooruitgang worden geboekt.

Een van de grootste doelen van de Amerikaanse operatie in Irak is het heroveren van de miljoenenstad Mosul. Die stad werd in juni vorig jaar ingenomen en geldt als een van de grootste IS-bolwerken in Irak. Ondanks de vele bombardementen op de stad, is het de Amerikanen en het Iraakse leger nog niet gelukt de stad te heroveren.