Amerikaanse minister: Iraaks leger heeft gefaald bij Ramadi

24 mei 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De laatste nederlagen die Irak heeft geleden tegen IS, zijn vooral het gevolg van de zwakke staat van het Iraakse leger. Dat was de reden dat de Iraakse stad Ramadi nu in handen is van de terreurbeweging.

De Amerikaanse minister Ash Carter van Defensie zegt dat zondag in een interview met nieuwszender CNN. Volgens Carter ontbreekt het bij het leger van Irak aan ‘de wil om te vechten’.

‘Wat er blijkbaar is gebeurd, is dat het Iraakse leger geen wil om te vechten laat zien. Ze waren niet met te weinig militairen. In tegendeel, ze waren met veel meer dan de tegenpartij, en toch vochten ze niet, ze trokken zich terug uit het gebied en dat laat voor mij zien, ik denk ons allemaal, dat er een probleem is met de wil van het Iraakse leger om ISIL te bestrijden en zichzelf te verdedigen.’

Trainingen

Het is de eerste keer dat de Amerikaanse regering zich zo nadrukkelijk uitspreekt over het optreden van het Iraakse leger. President Barack Obama sprak eerder van een ‘tactische tegenslag’. ‘We kunnen ze trainen, we kunnen ze materieel geven, maar we kunnen ze, vanzelfsprekend niet de wil om te vechten geven,’ zegt Carter.

Carter hoopt dat de Amerikanen door trainingen en het geven van geschikt materieel, de Irakezen de wil om te vechten ‘kunnen geven’. ‘Want alleen dan kan ISIL worden verslagen.’ De minister van Defensie vindt het ‘zeer zorgwekkend’ dat de Irakezen amper laten zien dat ze willen vechten.

Hij benadrukt dat de Irakezen degenen zijn die moeten vechten, winnen en gebieden beschermen tegen IS. Ook reageerde Carter op de roep om boots on the ground in de strijd tegen IS. ‘Er kan een tijd komen dat we de manier waarop we Irak helpen, moeten veranderen. Maar wat er in Ramadi is gebeurd, is het falen van het Iraakse leger.’

Brug

Zaterdag heeft het Iraakse leger een brug afgesloten die wordt gebruikt door vluchtelingen uit Ramadi. De brug werd gezien als enige veilige weg uit de provincie Anbar. Waarom de brug is afgesloten, is niet duidelijk.

IS pleegde een aantal aanslagen in Ramadi. Sinds de verovering van Ramadi zijn meer dan 400.000 Irakezen op de vlucht.