Strijd tegen Islamitische Staat zal nog vele jaren duren

24 juli 2015Leestijd: 3 minuten
'AFP'

De oorlog tegen IS wordt stapsgewijs uitgebreid en Nederland schuift daarin mee. Van een ‘oplossing’ is voorlopig nog geen sprake.

NAVO-bondgenoot Turkije is de afgelopen dagen in gevecht geraakt met strijders van Islamitische Staat in de grenszone met Syrië. Aan beide zijden sneuvelden militairen.

Het Verenigd Koninkrijk wil de IS-strijders behalve in Irak, nu ook in Syrië bombarderen. Ook het kabinet-Rutte II maakt aanstalten om de Nederlandse F16’s boven Irak in te zetten.

Vandaag zegt commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp in NRC Handelsblad dat IS ook in ‘vrijhaven Syrië’ moet worden aangepakt: ‘Anders is er weinig kans op een oplossing.’ Militairen spreken in Nederland zelden voor hun beurt. Het zal niet lang duren voordat het kabinet het operatiegebied van de bommenwerpers uitbreidt naar Syrië.

Het CDA drong hier vorig jaar al op aan, maar het kabinet Rutte II wilde daar toen niet van weten en beriep zich op volkenrechtelijke argumenten. Er was inderdaad geen VN-mandaat voor acties in Syrië.

Maar de Verenigde Staten gingen er gelukkig wel toe over; anders waren nóg grotere delen van Syrië een vrijhaven voor IS geworden. Sinds april bombarderen ook de Canadezen in Syrië.

Hulp

In Londen is nu grote ophef over deelname van enkele Britse vliegers aan de acties boven Syrië, maar dat is een kwestie die door de linkse oppositie wordt opgeklopt. De Britse militairen dienden in het kader van de internationale uitwisseling in Amerikaanse vliegtuigen vanaf een Amerikaans vliegdekschip.

Zij waren ‘embedded’ en stonden onder Amerikaans commando. Het is misleidend om dit voor te stellen als stiekeme, democratisch niet gelegitimeerde Britse bombardementen op doelen in Syrië.

Wat wel wringt: de afgelopen jaren wilden Washington en Londen – met in hun kielzog NAVO-bondgenoten als Nederland – de Syrische president Bashar al-Assad weg hebben. Barack Obama dreigde zelfs met bombardementen tegen het regime.

Inmiddels bestoken de Amerikanen en weldra ook de Britten en de Nederlanders de belangrijkste tegenstanders van Assad. Feitelijk komen ze dus het regime te hulp.

Turkije

In Syrië kregen de IS-strijders de afgelopen periode volop steun van buurland Turkije. Jihadstrijders en wapens stroomden toe via Turkije, waar handelaren ook olie kochten van IS en feitelijk de Jihadisten financierden. President Erdogan heeft een monster gecreëerd, waar hij nu zelf last van krijgt.

Turkije wilde op geen enkele manier hulp bieden aan bij voorbeeld de Nederlandse F-16’s die boven Irak werden ingezet. Die konden niet terecht in Turkije en moesten naar de woestijn van Jordanië. Maar Nederlandse bewindslieden durven daar niet in het openbaar schande van te spreken, want stel je toch voor dat Ankara zich gegriefd voelt.

Oplossing

De oorlog tegen IS wordt stapsgewijs uitgebreid en Nederland schuift daarin mee. Generaal Middendorp spreekt over ‘een oplossing’, maar dat is veel te optimistisch. De strijd tegen IS zal vele jaren vergen. Een ‘oplossing’ zit er voorlopig niet in.

Nederland klinkt een beetje stoer, maar het aantal vliegtuigen dat kan worden ingezet boven Irak en Syrië is net verlaagd van zes naar vier.