Beieren: Merkel verantwoordelijk voor vluchtelingen

15 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Duitse deelstaat Beieren kan de asielstroom maar nauwelijks aan. Minister-president Horst Seehofer kan de verantwoordelijkheid voor de vluchtelingencrisis naar eigen zeggen niet meer aan, en legt die neer bij de Duitse regering.

‘Ik kan alleen zeggen, ik kan deze verantwoordelijkheid niet meer dragen,’ zegt Seehofer, die al weken voorop gaat in de kritiek op bondskanselier Angela Merkel, tegen de Duitse krant Die Welt.

Grens

Seehofer zegt opnieuw dat er een grens is aan wat Duitsland aankan: ‘Als de politiek geen grens stelt aan de immigratie, zal de bevolking de politiek een grens opleggen.’ Volgens Seehofer is het beperken van het grote aantal migranten dat naar Duitsland komt, de enige ‘verantwoordelijke oplossing’.

Beieren kampt met een tekort aan containers, bedden en tenten en zou niet de enige deelstaat zijn die daarmee te maken heeft. Dagelijks komen zeker zevenduizend immigranten de Duitse grens over. In september ging het om zo’n 225.000 mensen.

Seehofer wil dat er meer treinen worden ingezet om migranten vanuit Beieren naar andere deelstaten te brengen. Ook praat hij met Oostenrijk over manieren om de toestroom vanuit dat land terug te dringen. Eerder opperde Seehofer zelfs om de grens te sluiten als er niets verandert.

Asiel

Inmiddels worden de voorbereidingen getroffen voor het opzetten van de zogeheten transitzones. Deze zijn bedoeld om migranten die geen kans maken op asiel, bijvoorbeeld economische migranten, sneller te kunnen uitzetten. Ook kunnen migranten die vrijwillig terugkeren, sneller worden uitgezet.

Intussen groeit de kritiek op de manier waarop bondskanselier Angela Merkel de migratiecrisis aanpakt, ook vanuit haar eigen partij. Binnen haar partij zou een brandbrief circuleren tegen ‘de politiek van open grenzen’, meldde Bild woensdag. De brief zou al 126 keer zijn ondertekend.

De CDU-fractie kwam dinsdagavond bijeen en het zou er heftig aan toe zijn gegaan. Merkel blijft bezweren dat Duitsland de migratiecrisis aankan, maar stuurt ook aan op meer inbreng van de Europese Unie.