Amerika wil ook soldaten inzetten in strijd tegen IS

28 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

De Verenigde Staten is van plan de militaire acties in Syrië en Irak flink uit te breiden. Naast het verhogen van het aantal luchtaanvallen wordt ook de inzet van grondtroepen nadrukkelijk genoemd.

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter zei dat dinsdag tijdens een zitting van de senaatscommissie voor de strijdkrachten. ‘We zullen niet terugdeinzen om capabele partners te helpen bij het uitvoeren van aanvallen tegen Islamitische Staat, of dat nou met luchtaanvallen is of met de inzet van grondtroepen.’

Door soldaten in te zetten bij grondoperaties zullen Amerikaanse militairen ‘zonder twijfel’ in gevaarlijke situaties terechtkomen, aldus Carter. Ook zullen de luchtaanvallen in Syrië en Irak flink worden uitgebreid.

Grote omslag

De inzet van Amerikaanse grondtroepen tegen IS zou een grote omslag betekenen. Sinds het terugtrekken van de gevechtstroepen uit Irak in 2010 heeft president Barack Obama altijd volgehouden geen nieuwe soldaten op gevechtsmissies naar Irak of Syrië te willen sturen.

Wel assisteren momenteel 3.500 Amerikaanse militairen het Iraakse leger. De details van de nieuwe strategie worden momenteel door Obama en het Pentagon besproken. Volgens Reuters neigt Obama ernaar om een selecte groep special forces naar Syrië en Irak te sturen.

Voorproefje

De opmerkingen van minister Carter komen een week nadat Amerikaanse en Koerdische militairen een grootschalige reddingsoperatie uitvoerden in Noord-Irak. Bij een aanval op een IS-gevangenis konden 70 gijzelaars worden gered van een massa-executie. Bij de actie viel één Amerikaanse dode.

Het lijkt een voorproefje te zijn van een nieuwe, grotere rol voor het Amerikaanse leger, wat de militaire druk op IS moet verhogen. Een jaar nadat de Verenigde Staten begon met het bombarderen van IS-doelwitten in Irak en Syrië heeft Islamitische Staat nog altijd een groot gebied onder controle.

Russische inmenging

Ook de inmenging van Rusland in de Syrische burgeroorlog, waardoor de positie van Bashar al-Assad is verbeterd, zou van invloed zijn op de strategieverandering van Amerika. Volgens de Amerikanen vallen de Russen niet alleen IS aan, maar ook gematigde rebellengroepen, die steun ontvangen van het Westen.

Om te proberen een politieke oplossing te vinden in het Syrische conflict komt een tiental landen komende vrijdag samen. Daarbij zal ook Iran aanwezig zijn, meldden Amerikaanse autoriteiten.