buitenland

Obama geeft toestemming voor luchtaanvallen in Irak

08 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

De Verenigde Staten gaan gerichte luchtaanvallen uitvoeren in Irak om Amerikaans personeel te beschermen en de Iraakse strijdkrachten te helpen. ‘We doen alles wat nodig is om onze mensen te beschermen.’

Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama in de nacht van donderdag op vrijdag aangekondigd. ‘We steunen onze bondgenoten als ze in gevaar zijn.’

Opmars

In de Iraakse stad Irbil, in de autonome regio Koerdistan, werken tientallen Amerikaanse diplomaten en militaire adviseurs. Zij adviseren het Iraakse leger in de strijd tegen de terroristen van ISIS die al maanden dood en verderf zaaien in Irak.

Obama heeft toestemming gegeven voor luchtaanvallen als de terroristen een verdere opmars maken richting dit gebied. De Amerikanen willen ook de jezidi’s helpen, een religieuze minderheidsgroep waarvan een groot gedeelte vastzit op een aantal bergtoppen.

Om een humanitaire ramp te voorkomen zijn de Verenigde Staten al begonnen met voedseldroppings in het noorden van Irak. De jezidi’s dreigen namelijk te verhongeren of om te komen door dorst.

Genocide

Obama zegt dat als de Verenigde Staten het mandaat hebben om te helpen, in dit geval een verzoek van de Iraakse regering, om een bloedbad te voorkomen ‘Amerika de ogen niet kan afwenden’. ‘We kunnen voorzichtig en verantwoordelijk handelen om een eventuele genocide te voorkomen.’

Afgelopen nacht veroordeelden ook de Verenigde Naties het geweld van ISIS in Irak. De Veiligheidsraad heeft landen opgeroepen om de regering van Irak en de bevolking te steunen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.