buitenland

Neefje van Aylan ging met de vrachtwagen, en haalde het wel

10 september 2015Leestijd: 2 minuten

Het neefje van het dode Syrische jongetje Aylan Kurdi vertrok naar Europa, maar in tegenstelling tot Aylan overleefde Ahmad Hassan (16) de tocht wel. Hij woont nu in het Duitse Krefeld.

De foto van het dode Syrische jongetje Aylan Kurdi op het Turkse strand ging de hele wereld over, en zorgde vanwege het dramatische beeld voor heel wat beroering. De driejarige jongen overleefde de boottocht van Bodrum naar de Griekse eilanden niet.

Zijn neefje Ahmad Hassan (16) ontvluchtte eveneens de Syrische burgeroorlog, en probeerde in Europa te geraken, schrijft de lokale krant Rheinische Post.

Vrachtwagen

In tegenstelling tot zijn jongere familielid wist hij het er wel levend van af te brengen. Zijn geluk? Het feit dat hij niet over de zee voer, maar per vrachtwagen in Duitsland terechtkwam.

Hassan woont nu een paar dagen in Krefeld, op zo’n 30 kilometer van de Nederlandse grens. Hij is opgevangen door de Koerdische Leyla Bilge (34), die besloot zich over de zestienjarige te ontfermen.

Ze ging in 2014 naar Kobani, en heeft daar de familie van Ahmad leren kennen, aldus Rheinische Post. Volgens de lokale krant zijn elf familieleden eind juni door de terroristen van Islamitische Staat (IS) om het leven gebracht.

Fatale oversteek

Ahmad zou toen, samen met zijn oom en de vader van Aylan hebben besloten om te vluchten voor de gruwelijke praktijken van IS. Voor Ahmad werd bepaald dat hij in de vrachtwagen naar Europa zou trekken, na betaling van 1.800 euro aan mensensmokkelaars.

Hij kwam in Passau aan, en is vervolgens door vrienden naar Krefeld gebracht. Overigens leefde het gezin van Aylan niet in Syrië toen zij de fatale oversteek maakten. Zij woonden in de Turkse stad Istanbul en hadden de wens om in het Canadese Vancouver te gaan wonen.

Asielverzoek

De vader van de dode Aylan, Abdullah Kurdi deed gisteren zijn verhaal in de Duitse krant Die Welt. Hij gaf aan zich niet schuldig te voelen over de dood van zijn gezin. Zijn beide zonen en zijn vrouw overleefden de oversteek niet.

Wel veroordeelde hij Canada, dat zijn asielverzoek zou hebben afgewezen. Volgens Kurdi zijn de Canadese autoriteiten de grote schuldige voor de dood van zijn gezin.

Zijn zus zei eerder dat Kurdi nooit een asielaanvraag heeft gedaan, omdat hij niet over de juiste papieren beschikte. De regering heeft hem uitgenodigd alsnog naar Canada te komen, maar nu wil hij niet meer.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.