buitenland

Verdeeldheid binnen Syriza, Tsipras stelt referendum voor

30 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Een opmerkelijk voorstel van Alexis Tsipras: de Griekse premier stelt voor dat zijn partij een referendum houdt over zijn beleid. Op deze manier kan de achterban van Syriza een oordeel vellen.

Tispras zegt dat vervroegde verkiezingen een optie zijn: ‘Ik ben de laatste persoon die uit is op verkiezingen als ik een gegarandeerde meerderheid in het parlement heb.’

Hervormingen

In een interview op de Griekse radio haalde Tsipras uit naar dissidenten binnen zijn partij. Hij beschuldigt hen van het manipuleren van het landelijke referendum begin deze maand. Toen mochten Grieken zich uitspreken over nieuwe bezuinigingen en hervormingen.

Tsipras zegt dat een haastige beslissing over de strategie van Syriza niet wenselijk is, maar een partijreferendum kan zondag al plaatshebben. De Griekse premier deed zijn voorstel aan het centraal comité van Syriza, dat donderdag praat over de tegenstellingen binnen de partij, meldt persbureau Reuters.

In het referendum zouden partijleden zich kunnen uitspreken over het feit of er een alternatief was geweest voor het noodpakket dat Griekenland krijgt, in ruil voor hervormingen. Binnen Syriza zou er namelijk een groep zijn die daarin gelooft. ‘Als dat het geval is dan stel ik voor een referendum te houden over deze cruciale vraag.’

Tsipras pleit ook voor een spoedcongres in september om duidelijk te krijgen of hij steun heeft en om prioriteiten te stellen.

Meerderheid

Dat er onvrede is binnen de partij over de beslissing van Tsipras om akkoord te gaan met het noodpakket, bleek al toen erover werd gestemd in het parlement in Athene. Niet alle Syriza-parlementariërs stemden voor de snelle hervormingen die Brussel eist. Tsipras kreeg toch een meerderheid voor de voorstellen dankzij de oppositie.

Het is nu belangrijk, zegt Tsipras, dat degenen die denken dat een ‘andere regering en een andere premier het beter zouden doen, van zich laten horen’.

Deze week zijn vertegenwoordigers van de geldschieters aangekomen in Athene om te onderhandelen over de nieuwe financiële situatie van het noodlijdende Griekenland De onderhandelaars moeten het erover eens worden wat Griekenland precies gaat doen om een derde noodpakket te krijgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.