Afghanistan: Taliban-leider Mullah Omar is dood

29 juli 2015Leestijd: 1 minuut
''

Taliban-leider Mullah Omar leeft niet meer. Een afgevaardigde van de Afghaanse regering heeft dit na maanden van onzekerheid bevestigd.

Een woordvoerder van de Afghaanse regering bracht het nieuws woensdag op de zender 1TvNews.

Geen details

Hoe en wanneer de Taliban-leider om het leven is gekomen, wilde de Afghaanse regering niet zeggen. Volgens een splintergroepering zou Omar al twee jaar geleden om het leven zijn gekomen bij een aanval van binnenuit.

De Taliban hebben de dood van hun leider altijd ontkend. Ze gingen de afgelopen jaren door met het verspreiden van berichten van hun leider.

Geen bewijs

In april werd een uitgebreide biografie verspreid waaruit bleek dat Omar nog altijd in leven was. Bewijzen kon de groepering dat niet: Mullah Omar heeft zich niet meer in het openbaar laten zien sinds de Amerikaanse aanval in 2001. De Amerikaanse regering zette 10 miljoen dollar op het hoofd van Omar na de aanslag op de Twin Towers.

De mededeling over de dood van Omar komt vlak voor het begin van een tweede ronde in een serie vredesgesprekken tussen de Taliban en de Afghaanse regering. De vredesbesprekingen beginnen vrijdag in Islamabad.