buitenland

Terroristenleider Belmokhtar nu echt gedood?

15 juni 2015Leestijd: 2 minuten

Een Algerijnse terroristenleider die wordt gezien als het brein achter de gijzeling in een gascomplex in Algerije: Mokhtar Belmokhtar. Bij een anti-terreuraanval van de Verenigde Staten in Libië zou Belmokhtar om het leven zijn gekomen.

Het Pentagon bevestigt dat er in het weekend een anti-terreuraanval is uitgevoerd, met Belmokhtar als doelwit. Volgens de Libische regering is de terroristenleider daarbij om het leven gekomen, maar dat willen de Amerikanen niet bevestigen.

Operatie

Voorafgaand aan de aanval stelden de Amerikanen de internationaal erkende regering van Libië op de hoogte. De Amerikanen hebben één luchtaanval uitgevoerd, met een bemand vliegtuig, heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie laten weten aan CNN. Belmokhtar was gevonden met behulp van inlichtingen.

Aan de operatie namen geen grondtroepen deel. Niet alleen Belmokhtar zou om het leven zijn gekomen, maar ook ‘andere Libiërs die behoren tot een van de terreurgroepen in Oost-Libië’, meldt de Libische regering.

Gijzeling

Mokhtar Belmokhtar is een Algerijn die in de jaren tachtig in Afghanistan tegen de Russen vocht. Sinds zijn terugkeer naar Algerije zou hij een smokkelimperium hebben opgebouwd. In de Sahara is Belmokhtar vooral bekend onder zijn bijnaam Belouar, wat ‘eenoog’ betekent. Hij zou een oog zijn kwijtgeraakt in zijn tijd in Afghanistan.

Belmokhtar was de leider van Al-Qa’ida in de islamitische Maghreb. Hij verliet de organisatie en begon zijn eigen terroristische groepering, de Brigades die Schrijven in Bloed, maar Belmokhtar bleef trouw aan Al-Qa’ida. Als leider van Al-Qa’ida zou hij verantwoordelijk zijn voor de gijzeling in een gascomplex in Algerije begin 2013.

Bij de gijzeling vielen 37 doden en werden honderden buitenlandse werknemers gevangen gehouden. De Verenigde Staten klaagden Belmokhtar, die ‘de ongrijpbare’ wordt genoemd, vanwege de gijzeling aan voor onder meer samenzwering met Al-Qa’ida.

Aanslag

In januari prees Belmokhtar de bloedige aanslag op de redactie van het satirische Franse weekblad Charlie Hebdo. Hij moedigde moslims in het Westen aan om aanslagen te plegen. Op het hoofd van de terroristenleider stond een prijs van 5 miljoen dollar (ongeveer 4,5 miljoen euro).

Belmokhtar financierde de jihad door losgeld te vragen voor ontvoerde westerlingen in de Sahel. Ook stond hij bekend om sigarettensmokkel in het noordwestelijk deel van Afrika, wat hem de bijnaam mr. Malboro opleverde.

Het is niet de eerste keer dat Belmokhtar is doodverklaard. Al diverse keren werd gedacht dat hij om het leven was gekomen, maar de terreurleider wist steeds de dans te ontspringen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.