Taliban op dreef: zelfmoordaanval op Afghaans parlement

22 juni 2015Leestijd: 2 minuten

Bij het Afghaanse parlement in Kaboel heeft zich maandagochtend een zware explosie voorgedaan terwijl parlementsleden in sessie bijeen waren. Veiligheidsdiensten hebben vijf Taliban-strijders gedood.

Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Afghanistan. Volgens een parlementslid is het de aanvallers niet gelukt om het parlementsgebouw binnen te dringen. Er zouden bij de bom- en schietaanval – 10.30 uur lokale tijd – geen parlementariërs gewond zijn geraakt maar wel achttien burgers door rondslingerend glas, waaronder twee vrouwen en twee kinderen. Dat zei de woordvoerder van de het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de politie zijn zes terroristen gedood inclusies de zelfmoordterrorist.

Volgens Afghaanse media is in de Afghaanse hoofdstad een Nederlandse vrouw ontvoerd, dat zou het Afghaans ministerie Binnenlandse Zaken hebben gemeld. Het is niet duidelijk of het voorval te maken heeft met de Taliban of voor wie de vrouw werkt.

Taliban

Volgens de politie zitten Talibanstrijders achter de aanval op het parlement: ‘Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op, net buiten het parlementsgebouw,’ meldt een woordvoerder. Lokale media zeggen dat de terreurgroep de aanval inmiddels heeft opgeëist.

De aanslag maakt mogelijk onderdeel uit van de Taliban-operatie Asm (Vastberadenheid), die enkele maanden geleden begon. De extremisten zeiden aanvallen te zullen plegen op ‘buitenlandse bezetters’, diplomaten, aanhangers van de regering en Afghaanse militairen.

Record

Het aantal aanslagen sinds het vertrek van buitenlandse machten in de Afghaanse hoofdstad Kaboel eind 2014 is de afgelopen maanden toegenomen. De aanvallen zijn meestal het werk van de Taliban die een guerrilla-oorlog voeren tegen de regering.

De Afghaanse regering stuurde daarop eind april duizenden militairen met spoed naar de noordelijke provincie Kunduz om de stad Kunduz te beschermen tegen een fel offensief van de extremisten. Zij hadden volgens Afghaanse functionarissen de regionale hoofdstad omringd in een poging de macht te grijpen.

Door de overrompelende kracht van de Taliban wordt getwijfeld aan de strijdkracht van de Afghaanse veiligheidsgroepen die zijn getraind door de NAVO.
Gevechten in Afghanistan kostten vorig jaar een recordaantal burgers het leven. Volgens cijfers van Unama, de VN-missie in het land, stierven in 2014 3.699 burgers door de oorlog tussen de Taliban en regeringstroepen en raakten 6.849 mensen gewond.