buitenland

Kansen voor Erdogan op coalitie slinken met ‘nee’ van MHP

09 juni 2015Leestijd: 2 minuten

Het wordt voor de AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nog een hele klus een coalitiepartner te vinden. De islamisten, die zondag de verkiezingen verloren, maar wel de grootste blijven in het Turkse parlement, hoorden dinsdag een ‘nee’ van de nationalistische partij MHP.

‘Op dit moment is een coalitie voor ons niet aan de orde,’ zei vicevoorzitter van de MHP Zuhal Topcu tijdens een telefonisch interview, meldt het Amerikaanse medium Bloomberg.

Spoeling

Als de partij, die conservatieve ideeën mengt met een nationalistisch gedachtegoed, de komende tijd blijft weigeren aan de onderhandelingstafel aan te schuiven, wordt de spoeling voor de AK-partij dun.

Eerder liet ook de pro-Koerdische partij HDP – de verrassende winnaar van de verkiezingen – weten niet met Erdogans partij te willen samenwerken. De partij van leider Selahattin Demirtas wist zondag de hoge kiesdrempel van 10 procent ruimschoots te overschrijden en in een klap met tachtig zetels in het parlement te komen.

Nieuwkomer

Daarmee zorgde de nieuwkomer ervoor dat de AK-partij (259 zetels) geen absolute meerderheid behaalde in het parlement (550 zetels) en nu op zoek moet naar partners.

De seculiere partij CHP – Erdogans aartsrivaal – staat wel open voor gesprekken, zei partijleider Kemal Kilicdaroglu dinsdag in een vraaggesprek met de krant Sabah. Als de AK-partij er niet in slaagt om binnen 45 dagen een kabinet te smeden, kan Erdogan ervoor kiezen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Klok

Intussen is van de anders zo praatgrage Erdogan sinds de verkiezingen taal noch teken vernomen, behalve dan een summiere verklaring net na de bekendmaking van de uitslag. Daarin schreef hij dat het belangrijk is ‘dat alle partijen hun best doen de politieke stabiliteit van Turkije te behouden’.

Op internet wordt met een klok (tickcounter) bijgehouden hoe lang de president zich al niet in het openbaar heeft laten zien. De politieke onzekerheid is zichtbaar op de Turkse beurzen, die zenuwachtig reageerden op het nieuws dat Erdogan en consorten hun meerderheid kwijt zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.