Proces ‘Boston Bomber’ begint, terrorist ontkent nog altijd schuld

04 maart 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Woensdag is het juryproces begonnen tegen Dzjochar Tsarnajev, de radicale moslim die samen met zijn broer de bomaanslag op de toeschouwers bij de marathon in Boston in april 2013, zou hebben uitgevoerd. Op de publieke tribune zitten ook tientallen nabestaanden en slachtoffers van de aanslagen.

De verdediging van Tsarnajev (21) streeft ernaar hem te behoeden voor de doodstraf. Tsarnajev houdt vol onschuldig te zijn. Het Openbaar Ministerie eist de zwaarste straf tegen de verdachte. De jury in het proces bestaat uit tien vrouwen en acht mannen.

Paradijs

‘De verdachte was er niet om de wedstrijd te bekijken,’ begon de openbaar aanklager woensdagmiddag. ‘Hij deed zich voor als toeschouwer maar had moord in gedachten.’ Aanklager William Weinreb zei in de rechtszaal dat Tsarnajev ‘geloofde dat hij een soldaat was in een heilige oorlog tegen de Amerikanen.’ De radicaal zou gemotiveerd zijn door ‘een stapje dichter bij het paradijs’ te komen.

Snelkookpan

Tijdens de aanslag op de Boston Marathon kwamen drie mensen om het leven en raakten meer dan 26 mensen gewond. Veel aanwezigen verloren ledematen. Het gebeurde op 15 april 2013: even voor 14.45 (lokale tijd) waren er twee luide explosies te horen bij de finish van de marathon. Een van de explosieven was verstopt in een hogedrukpan gevuld met onder meer spijkers.

Op een video zou te zien hoe Dzjochar Tsarnajev een rugzak neerzette bij een driejarig jongetje, aldus de Amerikaanse justitie. Tamerlan Tsarnajev (26), de broer van Dzjochar en tevens de vermoedelijke ‘mastermind’ achter de aanslag, werd enkele dagen na de aanslag na een vuurgevecht met de politie gedood.

Katherine Russel, de weduwe van Tamerlan, zou nu verdacht worden van medeplichtigheid aan de aanslag. Zij zou mogelijk de snelkookpan hebben gekocht, schrijft ABC News. Volgens de FBI was de aanslag niet te voorkomen, omdat uit onderzoek niet zou zijn gebleken dat Tamerlan was geradicaliseerd. De broers kwamen oorspronkelijk uit Dagestan, een opstandige deelrepubliek van Rusland, waar veel moslims wonen.