Is terreurgroep Boko Haram over een maand verleden tijd?

20 maart 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan denkt dat het mogelijk is. Hij hoopt dat het hele gebied van de islamitische terreurgroep binnen een maand is heroverd. Op dit moment heeft Boko Haram nog maar een klein gedeelte van het noordoosten van Nigeria in handen.

‘Ze worden elke dag zwakker en zwakker,’ zei hij in een interview met BBC.

Een maand geleden leek Boko Haram nog niet te stuiten. Een antwoord van Nigeria, Niger, Kameroen en Tsjaad kwam maar moeilijk op gang. Jonathan erkent wel dat de opmars van de terreurgroep niet goed is aangepakt door Nigeria: zijn regering heeft veel kritiek te verduren gekregen.

Slinken

De islamitische extremisten – die nu al enkele jaren dood en verderf zaaien in het noordoosten van Nigeria – zijn begin dit jaar de grens overgestoken naar de buurlanden Kameroen, Niger en Tsjaad. Ze streven naar een kalifaat gelijk aan het kalifaat van Islamitische Staat in Syrië en Irak. Boko Haram heeft enkele weken geleden zelfs trouw gezworen aan de leider van de verwante terreurgroep.

Recentelijk heeft de samenwerking van de buurlanden veel overwinningen opgeleverd. Een aantal steden zijn heroverd en met behulp van ‘nieuwe militaire uitrusting’ en de hulp van buurlanden slinkt het gebied van Boko Haram snel, zegt de Nigeriaanse president. Bovendien belooft hij te blijven zoeken naar de 219 schoolmeisjes die zijn ontvoerd door de terreurgroep afgelopen jaar.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Hoge prijs

De positieve woorden van de president komen een week voor de presidentsverkiezingen. Vanwege de onrust in Nigeria waren de verkiezingen anderhalve maand uitgesteld van 14 februari naar 28 maart. Jonathan zei dat het land langer nodig had om het geweld in het noordoosten van het land aan te pakken. Ondanks de stevige concurrentie en hevige kritiek heeft hij alle vertrouwen in de verkiezingsuitslag: ‘Ik ga zeker weten winnen.’

Intussen gaan de verschikkingen door Boko Haram verder. Donderdag bleek dat voor de herovering van de stad Bama een hele hoge prijs is betaald. Tientallen vrouwen zijn door de terreurgroep vermoord, zodat zij niet in handen van ‘ongelovigen’ zouden vallen. Het ging om Nigeriaanse vrouwen die waren gedwongen met de Boko Haram-strijders te trouwen.

Door hen te vermoorden, zouden de getrouwde vrouwen ‘puur’ blijven. Op die manier konden ze niet hertrouwen en kan er in de hemel ‘hereniging’ plaatshebben.