buitenland

Deze satellietbeelden tonen de horrordaden van Boko Haram

15 januari 2015Leestijd: 2 minuten

De radicaalislamitische beweging Boko Haram heeft, bij aanval op de plaatsen Baga en Doron in het noordoosten van Nigeria, vorige week zeker 3.700 gebouwen met de grond gelijkgemaakt. Een van de twee steden is totaal verwoest, blijkt nu uit satellietbeelden.

Dat meldt Amnesty International althans. De mensenrechtenorganisatie heeft de beelden op de website geplaatst. Die zijn een ‘onbetwistbaar en schokkend bewijs’ van de enorme omvang van het terroristische offensief, dat 3 januari begon.

De beelden werden genomen vóór de aanval (op 2 januari) en nadien (op 7 januari).

Op de infraroodbeelden vóór de massaslachting zijn gebouwen en bomen in de eens dichtbevolkte dorpen rood gekleurd. Op beelden na de aanval is er vooral heel veel grijs te zien en is de rode kleur, op een aantal plekken na, verdwenen.

Brommers

Over wat zich precies heeft afgespeeld in de erg afgelegen regio in het noorden van het Afrikaanse land is nog altijd maar bar weinig bekend. Het gebied is in handen van de radicale moslims, waardoor het voor onafhankelijke waarnemers erg moeilijk is om de misdaden te onderzoeken.

Dankzij de satellietbeelden wordt nu meer duidelijk hoe Boko Haram tekeer is gegaan. Naar verluidt gingen de moslimextremisten op brommers de bevolking van ten minste zestien dorpen en stadjes in de buurt te lijf. Tijdens de vlucht zou een aantal belaagde mensen zijn terechtgekomen in een meer, waarbij velen zijn verdronken.

Leger

Volgens Amnesty zijn mogelijk 2.000 mensen vermoord door Boko Haram, onder leiding van Abubakar Shekau. Als dat schrikbarende getal klopt, is de aanval op de dodelijkste ooit van Boko Haram.

Het Nigeriaanse leger, dat maar geen controle krijgt over de terroristen, houdt het dodental overigens op 150 doden. Zo’n 300 vrouwen werden na de aanval op Baga ontvoerd, zeggen overlevenden. Oude vrouwen en kinderen werden later vrijgelaten. Volgens ooggetuigen gebeurden er vreselijke dingen. Zo zou een vrouw zijn vermoord die net aan het bevallen was.

Kalifaat

Boko Haram zou in het noordoosten nu al zo’n twintig steden onder controle hebben. De radicaalislamitische beweging is voornamelijk actief in het noordoosten van Nigeria, maar bedreigt buurlanden nu ook met hun streven naar een kalifaat. Afgelopen week wist de groep terreinwinst te boeken rondom het Tsjaadmeer.

De terroristen laten zich inspireren door Islamitische Staat, die in de veroverde gebieden in Syrië en Irak een kalifaat uitriep. Ook Boko Haram claimt nu een eigen ‘islamitisch rijk’ te hebben, dat uit 20.000 vierkante kilometer zou bestaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.