Boko Haram-leider: ik heb jullie meisjes ontvoerd

05 mei 2014Leestijd: 1 minuut

De islamitische groepering Boko Haram heeft maandag de ontvoering van meer dan tweehonderd meisjes opgeëist. In een video zegt Boko Haram-leider Abubakar Shekau: ‘Ik heb jullie meisjes ontvoerd.’

De video is in het bezit van het persbureau AFP. Of Shekau verder nog wat heeft gezegd, is niet bekend.

Vrouw

Intussen is een vrouw die in Nigeria aandacht wil vragen voor de ontvoering van de meisjes, gearresteerd op last van de echtgenoot van president Goodluck Jonathan. De vrouw wordt ervan beschuldigd dat zij ten onrechte claimt de moeder van een van de ontvoerde meisjes te zijn.

Een andere actievoerder zegt dat dat niet het geval is. De vrouwen spreken in het algemeen over ‘de dochters van Nigeria’ als zij protesteren voor ‘onze dochters’.

Kritiek

De Nigeriaanse president Jonathan zei eerder in een televisie-toespraak dat hij geen enkel idee heeft waar de meisjes op dit moment zijn. Hij kreeg veel kritiek omdat hij te weinig van zich liet horen.

De meisjes werden op 14 april meegenomen van een bassisschool voor meisjes. Op diezelfde dag pleegde Boko Haram een aanslag in de hoofdstad Abuja, waarbij 75 Nigerianen om het leven kwamen.