buitenland

Start Jordanië binnenkort een grondoffensief tegen IS?

10 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Jordanië heeft duizenden grondtroepen naar de grens met Irak gestuurd om de grens te bewaken tegen overstekende leden van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Vooralsnog zijn de militairen daar alleen uit defensieve overwegingen.

Dat heeft  een anonieme bron binnen de Jordaanse regering dinsdag aan de Amerikaanse nieuwszender ABC News onthuld.

De grondtroepen zijn vooralsnog uit defensieve overwegingen naar de grens verplaatst, om te voorkomen dat leden van IS infiltreren in Jordanië. Voorlopig blijven de grondtroepen aan de Jordaanse zijde van de grens en zonder toestemming van de Iraakse regering steken ze niet over, aldus de bron.

Offensief

Maar de Amerikaanse gezant voor de strijd tegen IS John Allen denkt dat er binnen korte tijd in Irak een ‘zeer groot grondoffensief’ tegen de terroristen zal beginnen. Het offensief zal volgens hem onder leiding staan van het Iraakse leger.

De door de Amerikanen geleide internationale coalitie tegen IS zal volgens Allen ‘gewapende assistentie’ verlenen. Wat voor vorm die assistentie precies aanneemt maakt hij niet duidelijk.

Uitroeien

Begin deze week meldde de Jordaanse luchtmacht dat het bijna zestig bombardementen had uitgevoerd op doelen van de terreurbeweging in het noordoosten van Syrië. Jordanië schroefde het aantal bombardementen op als reactie op de verbranding van de Jordaanse piloot Moaz al-Kassasbeh. De Jordaanse generaal Mansour al-Jbour zei zaterdag dat Jordanië vastberaden is om IS ‘uit te roeien’.

Ook de Jordaanse koning Abdullah verklaarde vorige week IS de ‘meedogenloze oorlog‘: ‘want deze terroristen zijn niet alleen in strijd met ons, maar met de islam en zijn pure waarden in het geheel’. Maandag sprak de Jordaanse koningin Rania zich uit tegen de terroristen: ‘ons land strijdt tegen degenen die de islam hebben gekaapt’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.