Nieuwe IS-video: Jordaanse piloot levend verbrand

03 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Jordaanse piloot Moaz al-Kassasbeh lijkt op een gruwelijke manier aan zijn einde te zijn gekomen. In een opgedoken video van Islamitische Staat (IS) is te zien hoe de Jordaniër levend wordt verbrand.

De Jordaanse overheid heeft dinsdag zijn dood bevestigd. Volgens Jordanië is de executie al op 3 januari uitgevoerd, ver voordat de onderhandelingen tussen Jordanië en IS over de ruil van de inmiddels onthoofde Japanner Kenji Goto voor de zelfmoordterrorist Sajiwa al-Rishawi goed en wel waren begonnen. Bronnen binnen de Jordaanse overheid hebben nu aangekondigd zes terreurverdachten, onder wie al-Rishawi, binnen enkele uren te gaan executeren. Jordanië onderhandelde eerder met IS over een gevangenenruil, waarbij zij vrij zou komen. In ruil zou IS de Jordaanse straaljagerpiloot Moaz al-Kasasbeh moeten vrijlaten.

Een Syrische activist had op Twitter eerder al gemeld dat hij IS-leden in Raqqa ‘enthousiast met elkaar hoorde praten’ over de dood van al-Kassasbeh.

De afgelopen dagen verkeerde de familie van al-Kassasbeh in onzekerheid. De onderhandelingen tussen IS en Jordanië leken te zijn stukgelopen en de twee vastgehouden Japanners die bij de ruildeal waren betrokken, werden door de terroristen onthoofd.
https://twitter.com/FlashpointIntel/status/562650935764459521

Levend verbrand

Maar nu is op internet een filmpje verschenen waarin de familieleden bevestigd zien waar zij al voor vreesden. De IS-terroristen hebben de piloot gedood. Op een filmpje is te zien hoe de Jordaniër in een kooi in brand wordt gestoken.
De redactie van Elsevier heeft de video bekeken, maar kan onmogelijk vaststellen of de beelden echt zijn.

Als het filmpje authentiek is, betekent dit een nieuw dieptepunt in de geschiedenis aan gruwelijkheden die door IS worden begaan. Met verbranden kozen de terroristen bovendien een opmerkelijke manier van, aangezien doden met vuur binnen de koran wordt afgekeurd.

Invloedrijke piloot

Met Moaz al-Kassasbeh hebben de IS-terroristen niet de minste piloot gepakt. Al-Kassasbeh komt uit een invloedrijke ‘clan’ die onderdeel is van een machtige stam in Jordanië.

Die stam heeft de druk op koning Abdullah II de afgelopen tijd hoog opgevoerd om de Jordaanse regering te dwingen meer te doen om de piloot vrij te krijgen. Zo kwam Jordanië met het ongebruikelijke voorstel een ter dood veroordeelde terrorist vrij te laten in ruil voor Al-Kassasbeh. Maar aangezien de Jordaanse autoriteiten maar geen teken van leven kregen van de piloot, weigerden zij de terrorist vrij te laten.