Lachen om IS: stuntelende terroristen zijn hit op internet

06 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'YouTube'

Dankzij effectieve propagandafilmpjes zien velen Islamitische Staat (IS) als een koelbloedige en professionele organisatie. Maar dat er ook genoeg onhandige stuntpiloten rondlopen, blijkt uit de ‘home video’s’ die rondgaan op het internet.

Wie de laatste film van IS heeft gezien, waarin de Jordaanse piloot in een kooi in brand wordt gestoken, weet dat IS niet alleen meedogenloos kan moorden, maar ook zeer bedreven is in het maken van video’s.

De professionele beelden in combinatie met de aangezette muziek geven de toch al dramatische gebeurtenis nog een extra dimensie. Het lijkt alsof je naar een Hollywood-film kijkt die tegen de traditie in geen ‘happy end’ blijkt te hebben.

IS-stuntpiloten

Maar er is ook een andere kant van IS, zo blijkt uit de vele filmpjes van onhandige terroristen die rondgaan op het internet. Niet iedereen bij de terreurorganisatie blijkt even goed met de zware wapens om te kunnen gaan.

Zo is er het filmpje van de IS-strijder die een mortier in zijn eigen gezicht laat ontploffen, de man die een raket niet verder dan een paar meter schiet, en de jongeman die een aangestoken mini-bom niet over het muurtje krijgt.

Boze moslims

De filmpjes vinden gretig aftrek op het internet, vooral onder moslims die het hebben gehad met de IS-strijders die met hun daden de islam zouden beledigen.

‘Vechten voor IS is niks meer dan meedoen aan een moordmachine die onschuldige moslims, christenen en anderen doodt… Als je als moslim denkt dat de profeet je hiervoor gaat belonen, dan staat je een verrassing te wachten. Het enige dat je zult krijgen is de hel. Geniet in de tussentijd van deze video met beelden van jihadisten die zichzelf doden omdat ze eenvoudigweg te dom zijn,’ zegt een YouTube-gebruiker die een ‘ISIS-fail-video’ op het internet zette.

Grote verliezen

De tegen-propagandafilmpjes zijn niet de enige verliezen die IS de laatste tijd moet slikken. Uit rapporten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten blijkt dat de terreurbeweging ‘chaotisch’ en ‘ongeorganiseerd’ is nadat er recent enkele cruciale nederlagen werden geleden. De terroristen zouden een tekort aan mankrachten hebben en in sommige gebieden de ‘dienstplicht’ hebben ingevoerd.

De Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp zei donderdag bij een persbijeenkomst dat de internationale coalitie IS flink heeft terug weten te dringen. Ongeveer 50 procent van het IS-leiderschap zou zijn aangepakt.

Vooral Jordanië lijkt na de moord op de piloot vastberaden te zijn IS definitief uit te roeien. ‘We verhogen onze inzet. We zullen ze achtervolgen, waar ze ook zijn, met alles dat we hebben,’ zei de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Judeh. ‘De recente luchtaanvallen zijn nog maar het begin,’ beloofde hij.